Idén június 9-12. között, a veszprémi Petőfi Színházban rendezték meg a Magyar Mozgókép Fesztivált, ahol a legújabb magyar alkotások premierjével, izgalmas sztárokkal, felejthetetlen moziélményekkel várták az érdeklődőket. Az eseményen ünnepélyes keretek között összesen 20 kategóriában osztottak ki Magyar Mozgókép Díjakat.

A legjobb nagyjátékfilm kategóriát Kis Hajni filmje, a Külön falka nyerte, a rendező a legjobb elsőfilmesnek járó díjat is hazavihette. A legjobb rendező díját A feleségem története című alkotásért Enyedi Ildikónak ítélték. A legjobb női főszereplő kategória nyertese Hámori Gabriella lett a Legjobb tudomásom szerint című drámában nyújtott alakításáért és A játszma Évájának megformálásért a legjobb mellékszereplőnek járó elismerést is ő kapta. A legjobb férfi főszereplő kategóriában pedig Kulka János (A játszma) bizonyult a legjobbnak. Az operatőrök közül Rév Marcellnek ítélték a díjat A feleségem története fényképezéséért, a legjobb forgatókönyv díját pedig Szántó Fanni és Kis Hajni vihették haza a Külön falkáért. A legjobb tévéfilmnek járó díjat Goda Krisztina kapta az Ida regényéért.

A legjobb egészestés dokumentumfilm kategóriában az Egy mindenkiért című alkotást találta a legjobbnak az akadémia tagsága. A legjobb rövid dokumentumfilmek közül a Jankovicsok bizonyult a legjobbnak, a legjobb kisjátékfilm kategória győztese az Elfelejtett nemzedék lett, míg a legjobb animációs film kategóriát Glaser Kati Legendás család című filmje nyerte. A legjobb tévésorozat kategóriában a Shakespeare/37 – Montague és Capulet lett a győztes, a közönség pedig Tiszeker Dániel Nagykarácsony című filmjét találta a legjobbnak. Ami pedig a díjak számát illeti: a legtöbb elismerést (legjobb rendező, legjobb operatőr, legjobb vágó, legjobb jelmez, legjobb maszk) Enyedi Ildikó A feleségem története című alkotása kapta.

Kiemelt kép: Jelenet a feleségem története című filből (Fotó: Csata Hanna)