Az Orlai Produkciós Iroda különleges beszélgetés-sorozatot indít a Belvárosi Színházban Alinda beszélget a Belvárosiban címmel. Az első alkalomra most vasárnap kerül sor, ahol a népszerű újságírónő vendége Alföldi Róbert lesz. A meghirdetett további két est is izgalmas témákat sejtet, decemberben ugyanis Koncz Zsuzsa és Kulka János, januárban pedig a magyar színházművészet nagyasszonya, Molnár Piroska foglal majd helyet Alindával szemben, aki mesélt nekünk a kezdeményezés hátteréről.

Honnan jött a beszélgetés-sorozat ötlete, és miért pont Tibort kerested meg partnernek hozzá?

Tiborral évek óta beszélgettünk arról, hogy kellene csinálni valamit együtt, hosszú ideje ötletelgettünk, de mindig csak a tervezés szintjén maradtunk, valahogy egyikünk se feküdt neki, hogy beindítsunk egy projektet. Most összeért két dolog. Alföldi Robival több vidéki helyszínen beszélgettünk már, és egyre többen kérdezték, hogy miért van az, hogy ez megvalósulhat Zalaszentgróton, meg Győrben, meg Debrecenben, de Budapesten meg nem. Egy ideig vártunk, hogy érkezzen fővárosi felkérésünk is, de aztán egy adott ponton úgy döntöttünk, hogy nem várunk a csodára, hanem a saját kezünkbe vesszük a szervezés feladatát.

Robinak legalább négy éve nem volt ehhez hasonló nyilvános beszélgetése Budapesten, ami nagyon meglepő, hiszen itt lakik, ahogyan én is. Így amikor megkerestem Tibort az ötlettel, azonnal kapott az alkalmon, és egyből mondta, hogy ne csak egy estben gondolkodjunk, hanem legyen ez egy sorozat, ahová hívjuk el a legnagyobbakat, akikre mindenki kíváncsi. Azt azért nem szabad elfelejteni, hogy szuper dolog egy-egy ilyen beszélgetés, de emellett meg kell tölteni egy több mint 500 fős nézőteret is.

Vasárnap lesz az első alkalom, ahol Robi lesz a vendéged. Elárulsz arról valamit, hogy miről fogod kérdezni?

Robival mi már nagyon sok mindenről beszélgettünk, de az a legnagyobb érdekessége a mi találkozásainknak, hogy hiába ülünk le ötödször, hatodszor vagy tizedszer, valahogy minden alkalommal képesek vagyunk új területre találni. Szóval vele nem arról van szó, hogy ugyanazok a panelek ismétlődnek. Fontosnak érezzük mindketten, hogy megtiszteljük a közönséget azzal, hogy újat adunk minden alkalommal magunkból, és nyilván nekünk is szükségünk van arra, hogy ezek az estek izgalmasak legyenek számunkra is.

Nem tudom még pontosan, hogy milyen témákat fogunk érinteni, de abban biztos vagyok, hogy ismét lesz benne újdonság. Budapesten azért vagyunk könnyebb helyzetben, mert itt nagyon sokan ismerik és látták Robi előadásait, így sokkal könnyebben tudunk ezekről és a mögöttük lévő motivációról beszélgetni. Minden esten elő szoktak kerülni magánéleti kérdések, például a vallás, ez egy nagyon fontos téma, vagy mondjuk a családhoz fűződő viszony. Azt gondolom, hogy most vasárnap szakmai dolgok fognak elsősorban előkerülni, az alkotói gondolkodás, az inspiráció, azt hiszem, hogy ez erősebben jelen lesz most, mint eddig bárhol máshol.

Az elmúlt években a neved nagyon erősen összefonódott ezzel a beszélgetős műfajjal.

Lehet, de azért én mindig elégedetlen vagyok. Lehetne ez még jobb, érdekelhetne még több ember. Tulajdonképpen ez az egész arról szól, hogy mennyi kompromisszumot kötsz a pályán, hogy úgy döntesz-e, hogy makacsul kitartasz amellett, hogy márpedig te csak olyan emberekkel ülsz le beszélgetni, akik a tehetségükkel és a tudásukkal érvényesültek, vagy egy kicsit alább adod a színvonalat a népszerűség kedvéért. Számomra ez a fontos ebben az egészben, hogy én nem engedtem a magam által felállított mércéből soha. Örülök neki, hogy ennek ellenére mindig van közönség, mert alakulhatott volna úgy is, hogy a nézők nem kíváncsiak arra, amire én viszont igen.

Alföldi Róbert és Veiszer Alinda Zalaszentgróton (Fotó: embedly)

A mostani sorozat vendégelistáját hogy állítottátok össze? Robi után Koncz Zsuzsa és Kulka János, majd Molnár Piroska következik. Miért döntöttél úgy, hogy decemberben ketten lesznek?

Azt gondolom, hogy ez a forma lesz a dominánsabb, hogy ketten jönnek majd mindig beszélgetni. Vannak olyan exkluzív találkozások, amiket tök jó létrehozni, mert még sosem történt eddig hasonló nyilvánosan, olyat láthat az ember a színpadon, ami már önmagában is érdekes, nem csak a beszélgetés miatt. Szerintem ez vonzó lesz a közönségnek is.

Robinál nem volt kérdés, hogy azt ketten szeretnénk megvalósítani, de a többi alkalomnál kifejezetten keresni fogom a lehetőségeket, hogy olyan embereket ültessek le együtt, akik külön-külön is, de együtt még inkább felkeltik sokak érdeklődését. Számomra nagyon izgalmas ebben, hogy a két vendég egymásnak mit tud mondani, hogy ők hogy működnek együtt a színpadon. Ők egyébként mind-mind olyan alkotók, tudósok lesznek, akik sokat bizonyítottak a saját területükön, semmiképpen nem bulvár sztárokban gondolkodom. Ezek az estek nem a borkóstolásról fognak szólni, meg a váratlan zenei betétekről, hanem az emberekről, akik ott ülnek velem szemben.

Mondod, hogy tudósok. Az első vendégeid inkább a színházhoz kapcsolódnak, ezek szerint fogod ezt a merítést szélesíteni?

Mindenképp, de a neveket nem szeretném még elárulni. A tudomány területeinek „sztárjai” is nagyon izgatnak, tervezem, hogy őket is megszólítom. De persze ott van az irodalom és a sport is, ennek a két ágazatnak is számos érdekes és elismert képviselője van, akikben gondolkodom, szóval teljesen biztos vagyok benne, hogy nem csak előadóművészeket fogok majd elhívni a Belvárosi Színházba beszélgetni.

Veiszer Alinda és Alföldi Róbert Zalaszentgróton (Fotó: embedly)

Az egyébként felmerült, hogy kimozduljatok Budapestről, vidéki helyszínekre is utazzatok az estekkel?

Abszolút. Tiborral beszéltünk már erről, és mindketten nagyon fontosnak tartjuk, hogy vigyük máshová is. Nagyon sok helyen kérdezik tőlem, hogy miért nem beszélgetek vidéki városokban, településeken, mert lenne rá igény. Nagyon erős ma Magyarországon a Budapest centrikusság, elképesztően széles is itt a kulturális kínálat, ezért én azt tapasztalom, hogy vidéken, ahol kevesebb program van, sokkal hálásabb a közönség. Ha elviszünk mondjuk Győrbe egy beszélgetést, akkor ott sokkal nagyobb figyelmet kap, ott tényleg mindenki megmozdul és jön, érdeklődik, nyitott rá.

Tiborral mindkettőnk kifejezett törekvése, hogy vigyük a programsorozatot akár az országon belüli, akár a határon túli területek magyar lakta városaiba. Ha lesz rá lehetőségünk, akkor mindenképpen nyitunk arra felé is.

Kiemelt kép: Veiszer Alinda (Fotó: Nagy Attila)