Emléktáblát kapott Arany János a walesi Montgomery városában, amellyel a költő A walesi bárdok című balladája előtt tisztelegnek. A Kumin Ferenc, Magyarország londoni nagykövete és Jill Kibble, a nem egészen 1300 lakosú walesi kisváros polgármestere által május 14-én felavatott emléktábla magyar, angol és walesi nyelven méltatja Arany Jánost és költeményét.

Arany János a balladában azoknak a walesi bárdoknak a legendás hősiességét énekli meg, akik 1277-ben, a híres montgomery-i lakomán halált megvető bátorsággal szegültek szembe a Walest leigázó I. Eduárd angol királlyal. Az emléktábla szövege hangsúlyozza, hogy Arany költeménye az 1848-1849-es magyar forradalom és szabadságharc hősei előtt is főhajtás, a civil kurázsit ünneplő allegorikus himnusz. „A walesi bárdok 165 éves történetében a walesi és a magyar nagyközönség most először emlékezett meg együtt Arany Jánosról Montgomery váránál, és ez történelmi pillanat a walesi-magyar kapcsolatokban” – mondta el Brunner Bálint, a Magyar Cymru walesi-magyar kulturális kezdeményezés alapítója.

Az emléktábla avatása után felcsendült a magyar és a walesi himnusz, majd elszavalták Arany költeményét is. Az eseményre a helyi sörfőzde különlegesen palackozott sört is készített, amelynek emblémáján Arany János portréja látható. Walesben egyébként már a korábbi években is több alkalommal megemlékeztek a költőről és a balladájáról: Montgomery 2017-ben, Arany születésének 200. évfordulóján posztumusz díszpolgári címet adományozott a költőnek, míg a walesi főváros, Cardiff főterén A walesi bárdok történetét megelevenítő különleges fényjátékkal tisztelegtek Arany emléke előtt.

Kiemelt kép: Kumin Ferenc nagykövet és Jill Kibble polgármester az emléktábla avatáson (Fotó: Montgomery település Facebook oldala)