Vastapssal díjazta a közönség az Emigránsok című előadást – a felvidéki Csavar Színház és a Soproni Petőfi Színház koprodukcióját – az ukrajnai Lemberg városában megrendezett Golden Lion Nemzetközi Színházi Fesztiválon. A Yaroslav Fedorishyn által alapított rangos eseményre való meghívás már önmagában megtiszteltetés. A 32. alkalommal megrendezésre kerülő nemzetközi seregszemlére a világ számos pontjáról érkeztek a produkciók: Ukrajna mellett Japán, Irán, Oroszország, Grúzia, Lengyelország, Olaszország és Kanada is képviseltette magát.

A fesztivál megálmodója, az elismert ukrán rendező Yaroslav Fedorishyn két éve hunyt el, azonban felesége, Ala és lánya, Xenia átvették a rendezvény szervezését, a nemzetközi találkozóra való meghívás, mindamellett, hogy megtiszteltetés a szakma részéről, egyben tisztelgés Yaroslav Fedorishyn emléke előtt.  

Sławomir Mrożek Emigránsok című drámája különösen aktuális, amikor világjelenség, hogy sokan a jobb élet reményében a szülőföldjüktől távol, idegen országokban kezdenek új életet, és keresik boldogulásukat, új identitásukat. A darabban kelet és nyugat megosztottsága, valamint két személy, az értelmiségi és a munkásfigura filozófiai, létezésbeli, egzisztenciális ütköztetése jelenik meg. A felvidéki Csavar Színház és a Soproni Petőfi Színház koprodukciójában a szemben álló két karaktert, AA-t és XX-t két Jászai Mari-díjas színművész, Gál Tamás és Kis Domonkos Márk kelti életre.

AA (Kis Domonkos Márk) egy lecsúszott értelmiségi, aki a saját meggyőződése szerint szeretne élni egy általa vágyott szabadságban. Ezért menekült el hazájából, ahol béklyóban érezte magát szellemileg, és nem is akar oda visszatérni. Belső emigrációba vonult, eltávolodva gyökereitől. Megírni a nagy művet, a küldetésének gondolja ezt, ám épp XX sorsát, életét látva rájön, hogy azok az eszmék, amelyeket ő mások megváltása és megváltoztatása miatt akart megosztani a világgal, azok nem úgy működnek a társadalomban, ahogy gondolta. 

Jelenet az Emigránsok című előadásból (Fotó: Soproni Petőfi Színház)

XX (Gál Tamás) egy emigráns, vendégmunkás, mondhatnánk akár csallóközi parasztembernek is, aki elhagyja a családját, országát azért, hogy pénzt keressen külföldön, hogy jobban élhessenek majd egyszer otthon, ha hazatér. 

„Mrożek mert őszinte lenni a maga idejében ezzel a művével, az előadással a megosztottságban. Mi ugyanerre törekedtünk. Olyan tartalmat, gondolatokat szerettünk volna a mai életünkre vetítve kibontani, feltárni, amely közös hazánk és Európa esetében felvetődhetnek, és ebben a szituációban vizsgáltuk a helyzetünket” – nyilatkozta a Jászai Mari-díjas Pataki András, aki rendezőként jegyzi az előadást.

A produkció elnyerte a nemzetközi publikum tetszését és készen áll a hazai közönség meghódítására is. Az Emigránsok mellett azonban van még egy produkció, ahol Pataki András és Kis Domonkos Márk személye összefonódik: a Déryné Társulat repertoárja Weöres Sándor A Holdbeli csónakos című színművével gazdagodik a 2021/2022-es évadban. A készülő, új bemutatót szintén Pataki András állítja színpadra.

Weöres Sándor képzeletbeli utazása távoli, mégis ismerős tájakra repíti mindazokat, akik valaha is vágyakoztak az elérhetetlen után. Hiszen az álmok világába menekülni izgalmas dolog, így tesz a főszereplő, Pávaszem kisasszony is. A makrancos királykisasszony kérői elől menekülve megszökik otthonról, és a sok kalandozás és üldözés közben folyton távoli szerelme, a holdbeli csónakos után vágyódik.

A Holdbeli csónakos olvasópróbája (Fotó: A Déryné Program Facebook oldala)

Az előadás mesebeli barangolásra hívja a kicsiket és a nagyokat, egy olyan fantasztikus utazásra, ahol Pávaszemmel együtt nagy utat járhatnak be, testben és lélekben egyaránt. Hogy aztán rádöbbenjünk, a jó dolgok ott vannak az orrunk előtt, csak néha nem vesszük őket észre.

Mitől lesz színvonalas egy produkció? Milyen eszközökkel érhető el, hogy a virtuális világ csodái, sokszor szemfényvesztő illúziói mellett az élőszereplős színházi előadás vonzó legyen a fiatalok körében?

„A Déryné Programnál úgy véljük, hogy nem elég a hagyományos értelemben vett történetmesélés, annál több kell. Fontos, hogy az előadás üzenetében, mondanivalójában kapcsolódni tudjon a jelenkor aktualitásaihoz, a ma emberéhez is szóljon, valamint az őt foglalkoztató kérdésekre keresse a választ, sőt ennél is tovább megyünk, ne pusztán kérdezzen, de irányt is mutasson” – mondta Kis Domonkos Márk, a Déryné Program igazgatója.

„Weöres Sándor a XX. század nagy magyar zsenije. Költőóriás. Költészete zene, drámái a régi magyar színházi tradíció transzformált felfrissülései. A Holdbeli csónakos költői látomás: költői színház kicsiknek és nagyoknak” – tette hozzá Pataki András.

Jelenet a vácrátóti János vitéz előadásból (Fotó: Déryné Program)

A Déryné Program értéket közvetítő, színvonalas produkciók létrehozását tűzte ki célul, amelyek minél szélesebb közönséget meg tudnak szólítani. A Holdbeli csónakos is ezt a hitvallást hivatott szolgálni, hasonlóan a nagy sikerű János vitéz című produkcióhoz, amelynek 50. előadását októberben ünnepelte a társulat. A jubileum alkalmából Kis Domonkos Márk, a Déryné Program igazgatója is ellátogatott Tapolcára, ahol az előadás után a társulat játékkal és meglepetéssel is készült.

„Nagy öröm, hogy a János vitézzel ilyen szép kerek számhoz érkeztünk, és most együtt tudjuk ünnepelni az 50. jubileumi előadást. Nagy visszaigazolás ez számunkra mind a befogadó településektől, mind a közönség részéről” – mondta Kis Domonkos Márk.

A Berettyán Nándor által rendezett produkció premierje 2020. augusztus 8-án volt Sátoraljaújhelyen. Az azóta eltelt, kicsivel több mint egy év alatt, a Vándorszínház alprogramban utaztatott produkciót nagy sikerrel játszotta a társulat. Petőfi Sándor klasszikusát az ország számos településére sikerült elvinni, több mint 7000 néző tekintette meg, például az Erzsébet Táborokban is nagy népszerűségnek örvendett a gyermekek körében.

Kiemelt kép: Gál Tamás és Kis Domonkos Márk az Emigránsok próbáján (Fotó: Soproni Petőfi Színház)