Teltházzal indult el az Okuláré Projekt kortárs dráma felolvasósorozat múlt szombaton Győrben, az eseményen a résztvevők három egyfelvonásos drámát olvastak fel. A projekt során októberben összesen 13 további helyszínen folytatódik a sorozat. Az előadásokat mindenhol kerekasztal beszélgetés követi, amin több helyszínen a szövegek írói is részt vesznek, az este végén a közönség a kedvenc szövegét is megszavazza.

A Fiatal Drámaírók Háza kezdeményezésére októberben kilenc hazai és négy határon túli helyszín vesz részt az Okuláré Projektben. Az érdeklődő közönség így Győrben, Debrecenben, Szegeden, Sopronban, Tapolcán, Zalaegerszegen, Hódmezővásárhelyen, Budapesten pedig a Trafó Kortárs Művészetek Házában és a MANYI Kulturális Műhelyben tud bekapcsolódni a felolvasásokba. A projekt egyik fontos célja, hogy határokon túli magyar közösségeket is összekapcsoljon: Berlinben, Sepsiszentgyörgyön, Tel-Avivban, valamint a Kolumbiai Magyar Körnél is hallhatók lesznek kortárs magyar drámák. „Nem tudok még egy ilyen színházi eseményről, ami ilyen rendszerességgel, ennyi helyszínen tudna megvalósulni. Az Okuláré nem csak a pályakezdő drámaíróknak teremt egy bemutatkozási és fejlődési lehetőséget, hanem egyben közösségteremtő- és összetartó erővel is bír. Írók, rendezők, színészek és a közönség párbeszédére ad alkalmat ez a program” – nyilatkozta Horváth Benji, projektvezető.

Az Okuláré Projekt kéthavonta megvalósuló színházi felolvasóest-sorozat, amire a pályakezdő drámaírók nyílt pályázat útján kerülhetnek be. Minden alkalommal egy megadott hívószóra születnek az egyfelvonásos szövegek – ez októberben a „kapás” volt – a döntős szerzők, Szűcs Virág Natália, Cseke Tamás és Nagy-Szakmáry Attila drámái is ebből inspirálódtak. A művek kiválasztásában Bíró Bence dramaturg volt a szervezők segítségére.

Kiemelt kép: Pillanatkép az Okuláré Projekt győri felolvasóestjéről (Fotó: Kiss Artúr Dániel)