Augusztus 22-én került sor a budapesti Katona József Színház jubileumi, 40. évadnyitó társulati ülésére, valamint megtartották az első bemutatók olvasópróbáit is.

A társulati ülés elején néma felállással emlékeztek nyáron elhunyt kollégájukra, barátjukra Méreg Marianna varrodavezetőre. Fejet hajtottak továbbá Peter Brook, minden idők egyik legnagyobb hatású színházcsinálójának emléke előtt is. Az igazgató, Máté Gábor felelevenítette, hogy „idén lesz negyven éve, hogy Zsámbéki Gábor Csehov A manó című darabját már az önálló Katona színpadára állította. Büszkék vagyunk rá, hogy a Székely Gábor és Zsámbéki Gábor által alapított műhelyet négy évtized elteltével is az ország vezető művészszínházaként tartják számon. Külön öröm, hogy az alapítók közül mai napig társulatunk tagja Bán János, Bodnár Erika, Máthé Erzsi, Szacsvay László, Szirtes Ági, Ujlaki Dénes és Zsámbéki Gábor!”

Természetesen a Katonát sem kerülik el a gazdasági nehézségek, köztük a brutális rezsinövekedés. Mivel a színház erre többlettámogatást nem kap, a forrást maguknak kell kigazdálkodni. Igyekeznek ezt úgy megtenni, hogy bemutatót, előadást ne kelljen elhagyni, és minden játszóhelyen a terveknek megfelelően folyhasson a munka. A költségek optimalizálásának érdekében az épület hűtését, fűtését visszafogják és folyamatosan vizsgálják, hogy miként csökkenthető az energiafelhasználás a színház működése során. Az biztos, hogy a próbákat szinte a bemutatóig munkafényben kell majd megtartani, illetve ahol lehet, mindenkit kérnek a lehető legtakarékosabb energiafelhasználásra.

Tarnóczi Jakab, Ascher Tamás és Székely Kriszta a Katona József Színház évadnyitó társulati ülésén (Fotó: Horváth Máté)

A jubileum jegyében felkérték Nádasdy Ádám költőt, műfordítót, hogy saját személyes élményei alapján próbálja meg összefoglalni a Katona elmúlt négy évtizedét és az előttünk álló szezon bemutatóiról is ejtsen néhány szót. Az így született írás vezeti fel a 2022/23-as évadkönyvet, amely augusztus végétől található meg a Közönségszolgálati Irodában. Az évfordulóhoz kapcsolódik az úgynevezett Sufni-projekt is: a mentorprogramot, amelyre 30 évnél fiatalabbak előadástervekkel jelentkezhettek, Zsámbéki Gábor vezeti. Idén a két győztes pályázó, Bagossy Júlia író, rendező és Dohy Balázs dramaturg, rendező dolgozhat a társulattal a Sufniban.

A színház a jubileumra készülve tavasszal elindította bő egy évtizede használt logójának és arculatának megújítási folyamatát. A színekre, fotókra a korábbinál nagyobb hangsúlyt helyező arculatfrissítés során az elkövetkező hetekben fokozatosan újulnak meg a színház nyomtatott kiadványai, online felületei és média megjelenései. A társulat tagjairól Dömölky Dániel új portrésorozatot is készített, amelyben visszaköszönnek a Katona új vizuális identitását jelentő színek, a piros, a kék, a sárga és ezek kísérőszínei. A portrék kreatív koncepcióját Horváth Máté marketingvezető és Wiegandt Júlia adminisztratív igazgató jegyzi, a stylingért Somogyvári Edit felelt. Az arculattervezési pályázat első helyezettje Barta Vica lett, aki a MOME média design szakán végzett, második pedig a kolozsvári székhelyű, nemzetközi projektekben is részt vevő ügynökség, a Bold Branding Studio.

Pillanatkép a Katona József Színház évadnyitó társulati üléséről (Fotó: Horváth Máté)

A hétfői eseményen kerültek kiosztásra a Vastaps Alapítvány 2021/22-es díjai. Az elismerés támogatója a Mastercard. A legjobb rendezésnek járó díjat Tarnóczi Jakab vihette haza a Melancholy Rooms című előadásért, a legjobb női főszereplő pedig Pelsőcy Réka lett a Moszkva-Peking Transzszimfóniában nyújtott alakításáért. A Káli holtak című előadás vihette haza a legtöbb díjat: Tasnádi Bence a legjobb férfi főszereplő, Fullajtár Andrea a legjobb női mellékszereplő, Elek Ferenc a legjobb férfi mellékszereplő lett (utóbbi az Isten, haza, család című előadásért is megkapta a díjat), valamint a különdíjat is az előadás rendezője, Dömötör András kapta. A társulathoz az idei évadban Béres Bence és Mentes Júlia csatlakozott.

Kiemelt kép: A Vastaps Alapítvány 2021/22 díjazottjai (balról jobbra): Tasnádi Bence, Pelsőczy Réka, Elek Ferenc, Fullajtár Andrea, Tarnóczi Jakab (Fotó: Horváth Máté)