Napjaink egyik legsikeresebb jazz-zongoristája és zeneszerzője, Tigran Hamasyan május 20-án újra a Müpa színpadán lép fel, hogy a 2015-ös sikerkoncertje után ismét elkápráztassa a közönséget. Az április végén megjelent StandArt című lemezén a klasszikus jazzsztenderdeken csavart egy meglepőt, így teljesen új köntösbe bújtatva a régi slágereket.

Az örmény származású Tigran Hamasyan igazi modern muzsikus, aki hajlandó elengedni a merevebb műfaji határokat, ugyanis minden olyan hatást igyekszik beépíteni a szerzeményeibe, ami megérinti őt. A klasszikus jazz, tradicionális örmény népzene, a rockos elemek és a szakrális hangzás mind-mind megjelenik a zenéjében. Sok kollégájához hasonlóan, gyerekként ismerkedett meg a zenével egyrészt édesapja által, aki a rock műfajába vezette be, másrészt a nagybátyja által, aki a jazz dallamok szeretetét adta át. Későbbi tanulmányai során került kapcsolatba a klasszikus zenével, feleségén keresztül pedig az örmény egyházi zenébe is bepillantást nyert. „A zene összes arcát szeretem” – mondta első magyarországi fellépése előtt a Fideliónak adott interjújában. – „Számomra sem a hard rock, sem a szakrális zene nem szélsőséges. Egyszerűen csak azt játszom, amit imádok.” Aki hallotta már élőben zenélni a művészt, akár szólóban, akár zenekarral, az tudja mennyire igaz a fenti kijelentés, hiszen mindegy milyen stílusban játszik, mindig önazonos.

Hasonlóan igaz ez a nemrég megjelent StandArt albumára, ami sorban már a tizenegyedik saját lemeze, ám ezúttal amerikai jazzsztendereket dolgoz fel az 1920-as és 1950-es évtizedekből, többek között Richard Rodgers, Charlie Parker, Jerome Kern és David Raskin dalai közül válogatva. Ugyan hosszú a diszkográfiája, ez az első olyan album amelyen a műfaj alapjainak számító kompozíciókhoz nyúl, persze ezt is saját stílusban. A klasszikus zongorasztendereket rendhagyó ritmusok, folytonos tempóváltások és néhol felbukkanó örmény népdalmotívumok teszik izgalmassá és innovatívvá.

A május 20-án 20 órától megrendezett koncerten a lemezen is hallható zenésztársaival, Matt Brewer basszusgitárossal és Justin Brown dobossal együtt lép majd fel. Aki szereti a klasszikus jazz műfaját, de nem riad vissza egy kis modernizációtól annak mindenképp érdemes a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe ellátogatnia.

Kiemelt kép: Tigran Hamasyan (Fotó: Müpa)