Magyar idő szerint június 10-én hajnalban adták át az idei Tony-díjakat, a gyakran csak „színházi Oscarnak” nevezett amerikai szakmai elismeréseket. Az idei gála legnagyobb nyertese a Hadestown (Hádész városa) című musical lett, amely Orfeusz és Eurüdiké ókori görög mítoszát dolgozza fel modern, formabontó változatban, a déli dixie-dzsessz, folk és soul hangzásvilág ötvözetében. A produkciót 14 kategóriában jelölték és 8 díjat vihettek haza éjszaka az alkotók. A legjobb prózai színdarabnak járó díjat a The Ferryman (Révész) kapta, amely az 1980-as években játszódik, az erőszak súlytotta Észak-Írországban.

A Hadestown alkotói (fotó: Andrew H. Walker)

A színészek között díjat nyert a Totál szívás című sorozattal ismertté váló Bryan Cranston, akit a Network (Hálózat) főszerepéért jutalmaztak. A legjobb színésznőnek járó elismerést a 87 éves Elaine May kapta, aki a The Waverly Gallery című előadásban egy Alzheimer-betegségben szenvedő nagymamát alakított kivételes hitelességgel. A zenés darabok világában a legjobb színésznek Santino Fontanat találta a szakmai grémium az Aranyoskámban nyújtott alakításáért, a zenés női főszerepért járó Tony-t pedig Stephanie J. Block nyerte a The Cher Show-ért. A Tony-díj történetében idén először kapott díjat kerekesszékes színésznő, Ali Stroker játékát az Oklahoma! című musicalfelújítás egyik mellékszereplőjeként ismerték el.

Az idei évad új rekordot hozott a New York-i Broadway 41 színháza számára, mind a nézőszám, mind a bevétel nőtt az előző szezonhoz képest, és ezzel minden idők legjobb eredményét érték el. 2018 májusa és 2019 májusa között közel 15 millió jegyet értékesítettek a teátrumok.

Forrás: MTI

Kiemelt kép: Ali Stroker (fotó: Theo Wargo)