Magyarországon először a Csokonai Színházban láthatja a közönség Xavier Daugreilh Őszintén szólva című előadását. A kortárs darab egy klasszikus francia vígjátékhoz méltóan tele van helyzetkomikumokkal, félreértésekkel, amelyek szemléletesen elénk tárják, hogyan fulladozik a 30 és 40 év közötti korosztály a hazugságok hálójában.

Az Őszintén szólva október 9-én került bemutatásra a hazai közönség előtt, a Csokonai Színház igazgatója, Gemza Péter rendezésében. „Ami rendezőként leginkább izgatott, az az, hogy a játszmáinkból milyen módon tudunk visszatalálni önmagunkhoz, hogy felépítsünk egy kapcsolatot. Mindannyian kialakítunk egy képet, egy szerepet magunkról, de ha ezt a képet sérülések érik, megpróbáljuk retusálni. Ha a kép összeomlik, úgy érezzük, védtelenek vagyunk. Óriási félelmünk, hogy ha letisztítunk róla mindent, akkor kevésnek bizonyulna. Azért is kedvelem ezt a vígjátékot, mert ezeket a kérdéseket, érzeteket a szerző, Xavier Daugreilh olyan fordulatokkal operálva járja körül, amelyekre sosem számítunk.” – mondta az előadásról.

A történet középpontjában álló elvált újságíró, Serge szerepét Mercs János kapta, akit korábban Don Quijote-ként is láthattunk főszerepben. A színész örömmel próbálta ki magát a vígjáték műfajában is, a történetet pedig kifejezetten aktuálisnak tartja. „Serge egy átlagos, mai európai ember. Nincs benne semmi különös, bármelyikünk lehetne, ezért talán úgy érezheti a néző, hogy mindez vele is megtörténhet”– elemezte karakterét.

Az előadást legközelebb október 17-én 19 órától lesz látható a Debreceni Művelődési Központban. Főszerepben: Mercs János, Wessely Zsófia, Herczeg Tamás, Mészáros Ibolya, Horváth Julianna.

Kiemelt kép: Jelenet az Őszintén szólva című előadásból (Fotó: Máthé András)