Január 8-án, Magyarországon először lesz látható a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház előadásában Agatha Christie Pókháló című krimije.

A Pókháló (eredeti címén: Spider’s Web) című színdarabot a West Enden Peter Saunders produkciójában, a londoni Savoy színházban mutatták be 1954. december 14-én. Mára minden idők második legsikeresebb Agatha Christie-színdarabjává vált 744 előadással (az első a mai napig műsoron lévő Egérfogó), tovább játszották, mint A vád tanúját, melynek bemutatójára egy évvel korábban, 1953-ban került sor. 1955 márciusában maga II. Erzsébet brit királynő is megtekintette a színdarabot férjével, Fülöp edinburgh-i herceggel, valamint húgával, Margit snowdoni grófnéval. A színművet Charles Osborne írta át önálló regénnyé, ugyanezzel a címmel került a könyvesboltokba. A darabot Magyarországon eddig nem mutatták be, ugyanakkor a 2010-ben az Európa Könyvkiadó által kiadott Négy színmű című kötetben, Herczegh Gabriella fordításában már olvashatták a rajongók.

A történet egyik főhőse, Clarissa (Märcz Fruzsina), Henry Hailsham Brown (Fazakas Csaba) második felesége, aki élvezetét leli a kalandos történetek mesélésében, viszont amikor gyilkosság történik a nappalijában, az igazi drámával már sokkal nehezebben birkózik meg, különösen, hogy a fiatal mostohalánya, Pippa (kettős szereposztásban: Munkácsy Boglárka és Horváth Eszter) is a gyanúsítottak között van. Hogy a szituáció még kínosabb legyen, az áldozat az a férfi, aki Henry első házasságát romba döntötte. Clarissa hamar rájön, hogy a tények, a titkos fiókok és rejtett csapóajtók gyakran sokkal hátborzongatóbbak, mint a fikció.

Pillanatkép a Pókháló próbájáról (Fotó: ifj. Háry Péter)

A további szerepekben Dunai Tamás (Sir Rowland Delahaye), Varga Zoltán (Hugo Birch), Orth Péter (Jeremy Warrender), Jankovics Anna (Mildred Peake), Hegedűs Zoltán (Elgin), Ferencz Bálint (Lord felügyelő), Váry Károly (Jones rendőr) és Gyuriska János (Oliver Costello) lesz látható. A Kelemen László Kamaraszínházban debütáló előadást Sipos Imre rendezi, a díszlet- és jelmeztervek Matyi Ágota érdeme.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Pókháló próbájáról (Fotó: ifj. Háry Péter)