Huszonkét éve szerepel a hazai és határon túli színpadokon a Gárdonyi Géza feledhetetlen regényéből, az Egri csillagokból készült musicalelőadás. A műből Várkonyi Mátyás és Béres Attila készítette el a különleges, zenés színpadi változatot, melyből Moravetz Levente rendezett előadást. A produkciót eddig ötven helyszínen mutatták be, és több mint kétszázezer néző láthatta már, az egri vár falai között pedig évről évre állva ünnepel a közönség. A premier óta eltelt két évtized alatt azonban még nem játszották ezt az Egri csillagokat Budapesten, azonban május 26-án a Papp László Sportarénában a fővárosi publikum előtt is életre kel a történelem.

„A történet szerint 1552-ben Szulejmán szultán seregei megtámadták Eger várát. Néhány napot jósoltak a bevételére. Dobó István vezetésével kétezer védő nézett farkasszemet a hetvenezres török sereggel, végül a hosszas, sokszor kilátástalannak látszó küzdelem után, harmincnyolc nap elteltével az ostromlók megfutamodtak. A magyarok megvalósították a lehetetlent, legyűrték a fenevadat” – emlékezik az eseményekre az ismertető.

A látványos musicalváltozat a hűséges szerelmesekről, a bosszúszomjas bégről, a hitvány árulóról, a kitartásról, a hősi önfeláldozásról és a világraszóló győzelemről szól. Az egész család számára élvezhető előadásban több mint 120 szereplő játszik, és közreműködnek az Egri Vitézlő Oskola hagyományőrző vitézei és táncosai. A főbb szerepekben Nagy Lóránt, Kelemen Csaba, Dósa Mátyás, Széles Flóra, Szőke Zoltán, Zám Andrea, Tunyogi Péter és Kósa Zsolt látható.

Kiemelt kép: Jelenet az Egri csillagok musicalből (fotó: mindenamieger.blogspot.com)