Május 26-án az MVM Dome-ban lép fel először budapesti nagykoncerten Péter Bence zongoravirtuóz, akinek internetes videóit egymilliárdan nézték meg, mára pedig a világ több mint negyven országában adott koncertet, a londoni Hyde Parkban például ötvenezer ember hallgatta egyedülálló előadását.

Péter Bence ötévesen kezdett zongorázni, hétéves korában már első dalát komponálta. Klasszikus zongora- és zeneszerzői képzése után a Berklee College of Music ösztöndíjasaként folytatta tanulmányait Bostonban (Massachusetts) filmzene és zongora szakon, ahol a zenei műfajok széles spektrumát szívta magába, amelyek közül sokan hozzájárulnak mai stílusához. Péter még a Berklee-en kezdett videókat feltölteni a YouTube-ra, és 2015-ben Michael Jackson Bad című dalának feldolgozásával gyorsan tett szert hírnévre: néhány nap alatt 10 millió megtekintést gyűjtött össze, hatalmas sikert aratva. Három évvel korábban még egy világrekorddal is felhívta magára a figyelmet: 2012 januárjában szerezte meg a Guinness-rekordot a „legtöbb zongorabillentyű leütése egy perc alatt” kategóriában, 765 billentyűleütéssel.

Az elmúlt öt évben teltházas koncerteket adott több mint 40 országban, többek között a Sydney-i Operaházban, a Lotte Concert Hallban Szöulban, a bécsi Stadthalle-ban vagy a genfi Victoria Hallban. Ő nyitotta meg a BBC Proms In The Park-ot 2017-ben a londoni Hyde Parkban, 50 000 ember előtt. 2020-ban debütált albuma, a The Awesome Piano azonnal több országban az iTunes listájának első helyén, a Billboardon pedig a 11. helyen nyitott. Ahogy kritikusai írták: Péter Bence „egyedülálló technikájával egy új szintre emelte a zongorajátékot, nagy hatást gyakorolva az új zenészgenerációkra és a zenekedvelő közönségre.”

Péter Bence (Fotó: Podium Shows)

Májusban immár a magyar főváros közönsége is láthatja Péter Bence lenyűgöző virtuozitását, ahogy rendkívül kifejező játékstílusával lebontja a klasszikus és pop zene határait, ezzel egy új és eddig még nem hallható minőséget adva a zongorajáték élvezetének.

Kiemelt kép: Péter Bence (Fotó: Péter Bence Facebook oldala)