Október 4-én első alkalommal adták át a Szabó Magda-díjat, amely a 20. századi magyar irodalom egyik legjelentősebb képviselőjének munkássága és személye előtt tiszteleg. A díjat Szabó T. Anna költő, író és Egri Kati színművész vehette át.

A Szabó Magda-díjat a Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas szerző jogörököse, Tasi Géza alapította, tisztelegve az írónő munkássága és vitathatatlan érdemei előtt. Az elismerést évente fogják odaítélni azon művészeknek (egy írónak és egy társművészeti alkotónak), akik pályájuk során sokat tettek Szabó munkásságának és szellemiségének életben tartásáért. „Szabó Magda minden karakterében az emberi élet törékenységét mutatja be, melyhez a két díjazott különösen tud kapcsolódni” – mondta el Juhász Anna a díj átadásakor. A díjat idén az írók közül Szabó T. Anna kapta, aki a verseiben erősen kötődik a debreceni születésű íróhoz, a társművészek közül pedig Egri Kati részesülhetett a kitüntetésben, aki nem csak a legendás 1978-as Abigélben, hanem élete második szakaszában, a Régimódi történet című regényéből készült, Bereményi Gáza által rendezett filmadaptációban is tudott egy olyan szereplővel azonosulni, amely Szabó Magda életművének az egyik csúcsa.

A Juha Richárd Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész által készített díjakat Tasi Géza felesége, Raboczky Andrea nyújtotta át a díjazottaknak.

Kiemelt kép: Egri Kati és Szabó T. Anna a Szabó Magda-díj átadóján (Fotó: Máthé Zsolt/MTI)