A 2021-ben elhunyt Stephen Sondheim amerikai zeneszerző-, dalszövegírót az amerikai zenés színház egyik legismertebb alakjaként tartják számon. Nemrég előkerült a szerző 18 éves korában írt musicaljének, a Pinney’s Rainbownak (1948) a felvétele, amelyet valószínűleg a szerző maga rögzített.

A CD-n megőrzött anyagot Paul Salsini találta meg, aki a művészről memoárkötetet is írt „Sondheim and Me: Revealing a Musical Genius” címmel. Salsini, miközben a dolgozószobáját takarította, egy polc mögé esve találta meg a felvételt. „Ez az első eredeti szereposztással felvett Sondheim-musical” – nyilatkozta. A művet csak négyszer játszották massachussetts-i Williams Főiskolán, melynek egyik előadását feltehetően Sondheim rögzítette, majd később átmásolták CD-re. Salsini a BBC-nek tett nyilatkozatában kifejtette: rejtély, hogy hogyan került hozzá a felvétel. A 80 perces hanganyag 19 számot tartalmaz. A lemez hangminősége nem a legjobb, a nevetés, taps, háttérzajok is behallatszanak.

Stephen Banfield zenetudós, a Sondheim Broadway-musicaljei című könyv írója kiemelte a felvétel jelentőségét, és elmondta, hogy – mivel nem sok élő előadásról rögzített felvétel maradt fenn 1948-ból –, nem tud arról, hogy Sondheim fiatal éveiből van-e még egyáltalán másik rögzített hanganyag. „Két szempontból is a legkorábbi felvétele: egyrészt azért, mert az előadásban valóban ő játszik a két zongora egyikén, és azért is, mert ez az ő saját zenéje” – nyilatkozta Banfield. Hozzátette, hogy az anyagon felfedezhetők olyan elemek, amelyek a szerző későbbi musicaljeiben (Sweeney Todd, Vadregény) is megjelennek.

Salsini a CD-t a milwaukee-i Sondheim Kutatói Gyűjteménynek ajánlotta fel, hogy minél többen hallhassák a musicalt. Az író nem gondolja, hogy a darabot be kellene mutatni, hiszen egy főiskolai musicalről van szó, amelynek inkább az adja az érdekességét, hogy megmutatja azt a fantáziát, és azokat az irányokat, amelyek az alkotója pályafutását jellemezték.

Kiemelt kép: Stephen Sondheim 1990-ben (Fotó: Fred R. Conrad/The New York Times)