Március 15-én a Vígszánház Facebook oldalán élőben lehet majd megnézni Vecsei H. Miklós Kinek az ég alatt már senkije sincsen című előadását, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében.

A darab Arany János életét mutatja be 13 képben, levelei, elbeszélései és naplóbejegyzései alapján. A történet nem az iskolás tanagyagot viszi színre, sokkal inkább az emberi kapcsolatokra fókuszál. Bemutatja, hogy a reformkorban mennyit jelentett egy személyes találkozás, egy kézfogás, és milyen az, amikor két ember egymás szemébe tud nézni. A darab különlegessége, hogy a színházi szokásokkal ellentétben itt lehet fényképeket készíteni előadás közben, sőt a színészek is külön kérik a nézőket, hogy vegyék elő telefonjaikat. Ám a látszat ellenére ez a rendezési taktika is az egymásra figyelés üzenetét erősíti az előadás során.

A darabot 2018 óta játsszák a Pesti Színházban, előtte azonban a Debreceni Csokonai Színházban mutatták be a Sztalker Csoport önálló produkciójaként. Gyöngyösi Zoltán, az egyetlen színész, aki mindkét verzióban játszik, a március 5-i VígLiveban elmondta, hogy mennyire más volt a debrecenieknek játszani, ott, ahol Arany is sokáig élt. Március 15-én pedig ehhez hasonlóan különleges élmény lesz a színészeknek megeleveníteni a történelmi eseményeket és Petőfi halálának hatását Arany életére, ahogyan a nézőknek is ez egy igazán nem mindennapi színházi élményt nyújthat.

Az élő közvetítést a Vígszínház Facebook oldalán lehet majd követni este 19 órától.

Kiemelt kép: részlet a Kinek az ég alatt már senkije sincsen című előadásból (Fotó: Dömölky Dániel)