A Zenthe Ferenc Színház november 29-én kezdte meg Topolcsányi Laura Macskakő című kétfelvonásos darabjának a próbáit. Az olvasópróba kezdetén Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere üdvözölte az alkotókat, majd köszöntőjében örömét és köszönetét fejezte ki a teátrumnak, hogy egy ilyen, a korszakot megidéző előadással készül a város születésnapjára.

A mű a Zenthe 100 pályázat nyertes alkotása, amelyet Salgótarján várossá nyilvánításának centenáriuma alkalmából hirdetett meg a színház. A pályázatra olyan színpadi műveket vártak, amelyek a város sorsfordító, történelmi eseményeiből, vagy polgárainak mindennapi életéből merítik témájukat, illetve valamely jeles személyiségének életét dolgozzák föl. A bíráló bizottság végül Topolcsányi Laura Macskakő című művét választotta a legjobb alkotásnak. A díszelőadás és egyben ősbemutató 2022. január 28-án lesz, a várossá válás 100. évfordulójának ünnepségsorozatához kapcsolódóan. A előadás rendezője Susán Ferenc, a dramaturg Sándor Zoltán, a díszlet- és jelmeztervező Pallós Nelli. A darab érdekessége, hogy 27 színész szerepel majd az előadásban.

A Macskakő című előadás olvasópróbája (Fotó: Horváth Csaba/Zenthe Ferenc Színház)

A színház igazgatója hozzátette: a darab az 1920 tavaszától 1922 őszéig terjedő időszakot öleli át. A szerző utcanevekkel, épületekkel, várostörténeti utalásokkal és az ország, a nemzet életét meghatározó valós történeti események felrajzolásával igyekszik megidézni a korabeli salgótarjáni miliőt. Az előadás egyfelől a tarjáni bányászok, két, kolóniában lakó bányászcsalád életét, mindennapjait, másfelől egy felvidéki polgári család életének alakulását, jelesül egy színházigazgató sorsát láttatja. A két különböző társadalmi osztályból származó fiatal, egy bányászfiú és egy polgárlány kapcsolatának viszontagságait is nyomon követhetjük, de szerelmük beteljesedését megnehezítik a korszak történelmi eseményei. A színdarab végén a szerelmesek természetesen egymásra találnak, és életterük, Salgótarján is elindul a fejlődés útján. A színmű tanulsága, hogy a történelem sodrásában mindenki sorsa hasonlóvá válik, és minden szenvedés, minden történelmi méretű sorscsapás ellenére az összetartozás érzése fennmarad, amely erőt ad a túléléshez, és amelyben mindig benne van a jobb jövő ígérete.

Kiemelt kép: Susán Ferenc és Sándor Zoltán a Macskakő című előadás olvasópróbája (Fotó: Horváth Csaba/Zenthe Ferenc Színház)