A héten megtartották Luigi Pirandello IV. Henrik című drámájának olvasópróbáját a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színházban. A Nobel-díjas olasz drámaíró 1922-ben született színművét Susán Ferenc, a Vastaps díjas, T. Pataki Emlékgyűrűs rendező állítja színpadra.

A történet egy egészen érdekes szituációból indul ki: a darab kezdete előtt húsz évvel egy farsangon a helyi arisztokrácia fiataljai elhatározzák, hogy történelmi jelmezes felvonulást tartanak. A résztvevők bármelyik király, császár vagy pap öltözékét magukra ölthetik, sőt a megállapodás szerint a választott szerepet a lovas parádé után is tovább kell játszaniuk. Az egyik nemes ifjú reménytelenül szerelmes Matilde őrgrófnéba, aki őt folyamatosan kigúnyolja és megszégyeníti. A hölgy a XI. században élt névrokonának szerepébe bújik a felvonuláson, ezért a nagy érzelmektől hevített fiatalember úgy dönt, hogy IV. Henriknek öltözik, akivel a toszkánai őrgrófné egy időben élt. Az ünnepség azonban szerencsétlenül alakul „Henrik” számára, ledobja a lova, amitől olyan tragikusan megsérül, hogy most már valóban a német-római császárnak képzeli magát.

A színdarab a szomorú események után húsz évvel kezdődik, amikor is Matilde megérkezik szeretője, lánya és egy elmegyógyász társaságában abba a kastélyba, ahol Henrik hitének megfelelően, a történelmi színjátékra kioktatott személyzet körében őrültként él.

A Zenthe Ferenc Színház előadásában a címszerepet Kaszás Gergő játssza, partnerei mások mellett Bozó Andrea (Matilde), Hege Veronika (Frida), Máté Krisztián (Belcredi báró) és Móczár Bence (Carlo di Nolli). Az előadás dramaturgja Sándor Zoltán, díszlet és jelmeztervezője Pallós Nelli. A teátrum az előadás bemutatóját márciusra tervezi, ez természetesen a korlátozások érvényben maradása esetén változhat.

Kiemelt kép: A IV. Henrik olvasórpóbája (Fotó: Zenthe Ferenc Színház)