Petőfi Sándor szülővárosa, Kiskőrös közel két évszázada élen jár a költő kultuszának őrzésében és ápolásában. A város a Petőfi 200 Emlékévre izgalmas programokkal, egyedülálló kültéri installációkkal, gasztronómiai különlegességekkel és megújult kiállítóterekkel is készül.

Petőfi Sándor Kiskőrösön, 1923. január 1-jén látta meg a napvilágot. A szülőváros 1861 óta folyamatosan és tudatosan őrzi a költő emlékét, valamint törekszik arra, hogy minél változatosabb formában és tartalommal építse Petőfi kultuszát, akinek szülőháza, Magyarország első irodalmi emlékháza, 1880 óta látogatható. A tavaly május 20-án Történelmi Emlékhellyé nyilvánított épületet a Petőfi 200 Emlékévhez kapcsolódóan felújítják, emellett egy új, Petőfi költészetét bemutató állandó kiállítás kialakítása is tervben van.  A ​​János Vitéz Látogatóközpont pedig virtuális kaland formájában ismerteti meg a gyerekekkel a költő egyik legismertebb művét.

A március 15-i eseményekhez kapcsolódó nyitóünnepség egyik emlékezetes pillanata volt, amikor a kisiskolás diákoktól a nyugdíjasokig, több százan szavalták el közösen Petőfi Sándor Nemzeti dal című művét, majd bemutatták Kiskőrös bicentenárium arculatát is. A logó Petőfi szülőházát helyezi középpontba, amelynek ikonikus sziluettje megragadja a nézőt az arculatban megjelenő rajzos átiratban is. A magyar zászló színei pedig a kiskőrösi kulturális hagyaték közös nemzeti értékét hangsúlyozzák.

Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár a Petőfi 200 Emlékév megnyitóján (Fotó: Petőfi 200 Emlékév)

A városban emellett több olyan állandó köztéri installáció valósul meg, amelyek nemcsak a helyieknek, hanem a városba látogatóknak is izgalmas élményt nyújtanak. A versautomatában idegen nyelven is meghallgathatunk Petőfi-verseket, kényelmesen pihenhetünk majd a város több pontján elhelyezett könyv alakú, idézetekkel ellátott verspadokon, míg az aláírások fala bemutatja, hogy a szülőház 1880-as megnyitása óta mely hírességek tették benne tiszteletüket. A világon is egyedülállónak számító, félezernél is több Petőfi tematikájú, kortárs alkotást magában foglaló képzőművészeti gyűjteményből időszaki tárlat nyílt, a Petőfi Sándor Művelődési Központ aulájában pedig az 1848. március 15-i események kapcsán híressé vált, egykori Landerer és Heckenast nyomdagép típusazonos mását helyezték el, amelyen bárki kipróbálhatja a korabeli nyomtatást.  A gasztronómiai különlegességek közül az emlékév nyitányára készült el a Pilvax Kávélikőr, Petőfi kedvenc italának korabeli receptúrán alapuló újragondolása.

A továbbiaknak közel félszáz program valósul még meg Kiskőrön: a Petőfi életéhez kapcsolódó ünnepségek mellett rendhagyó irodalmi estekkel, irodalmi és várostörténeti sétákkal is várják az érdeklődőket. Megújulnak a költő alakjához kapcsolódó a kiskőrösi Evangélikus köztemetőben megtalálható sírok, ahol szervezetten is leróhatjuk kegyeletünket Petőfi dajkája és bábája, valamint a helyi Petőfi-kultusz ápolóinak sírjánál. Konferencia keretében emlékeznek Kerényi Ferenc Petőfi-kutatóra és munkásságára, a Magyar Kultúra és a Költészet Napja alkalmából pedig tematikus irodalomtörténeti előadásokon, egész napos versmaratonon vehetnek részt azok, akik tartalmasan kívánják eltölteni ezeket az ünnepeket. Országos viszonylatban is egyedülálló a kulturális Petőfi-szilveszter, amelyhez idén kiállításmegnyitó is kapcsolódik. “Az idő igaz, s eldönti, ami nem az” című országos képzőművészeti pályázatra érkezett alkotásokból nyílik válogatás tárlat.

Kiemelt kép: Bánföldi Szilárd színész a Petőfi 200 Emlékév megnyitóján (Fotó: Petőfi 200 Emlékév)