Múlt héten tartotta az Örkény Színház következő nagyszínpadi bemutatójának olvasópróbáját, Jean-Luc Lagarce A várományos című komédiája április 22-én debütál majd a teátrum nagyszínpadán Ascher Tamás rendezésében.

„Egy vidéki kulturális intézményben leváltják az igazgatót: épp a régi igazgató búcsúztatása és az új igazgató beiktatása zajlik. Itt van a minisztérium képviselője, a helyi önkormányzat kulturális felelőse, a régi igazgató és kirúgástól rettegő munkatársai, és itt van az új, fiatal igazgató is, egy baráttal, kinek szerepe még homályos. Az igazgatótanács tehetetlenül követi az eseményeket, jóváhagyásukat senki sem kéri. Furcsa módon szinte mindenkit elkísér a házastársa is a ceremóniára, és lassan rájövünk, hogy ez a közpénzből működő intézmény valójában egy családi vállalkozás, aminek felkavart állóvizét magánéleti viharok is fodrozzák” – áll az előadás színlapján a cselekmény ismertetése.

Jean-Luc Lagarce francia drámaíró és rendező a Théâtre de la Roulotte alapítója, aki pályája során közel 25 színdarabot írt, ezek legtöbbjét maga is állította színpadra. Az Örkény Színház a Franciaországban egyik legtöbbet játszott kortárs szerző A várományos című darabjának ősbemutatójára készül, amelyben tizenhét színész majdnem folyamatosan jelen van a színpadon, és ahogy Csehovnál, itt is a látszólag eseménytelen felszín alatt zajlanak az igazi konfliktusok. Egy elszólás, egy elharapott félmondat, néhány közhely vagy cinikus megjegyzés okozza a kirobbanó válságot, melynek banalitása nevetséges és sírnivaló.

Az előadásban színpadra lép majd Für Anikó, Józsa Bettina, Dóra Béla, Vajda Milán, Szandtner Anna, Tenki Réka, Novkov Máté, Patkós Márton, Friedenthal Zoltán, Takács Nóra Diána, Ficza István, Gálffi László, Csákányi Eszter és Csuja Imre, illetve Gyabronka József, Baksa Imre és Felhőfi-Kiss László – vendégművészként. A díszletet Giliga Ilka jegyzi, a rendező a Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művész, a Katona József Színház főrendezője, Ascher Tamás.

Kiemelt kép: Gálffi László és Mácsai Pál A várományos olvasópróbáján (Fotó: Hotváth Judit)