A tatabányai Jászai Mari Színház első bemutatója ebben az évben Radványi Géza második világháború idején játszódó drámája, a Valahol Európában lesz. A teátrum vezetősége úgy döntött, hogy a tervezett premiert előrébb hozza, így idén már augusztus 29-én megnyitják a 2020/21-es évadot, ennek megfelelően pedig az olvasópróbára is sor került július elején, ahol az összes gyermekszereplő is bemutatkozott.

 „Balázs Béla és Radványi Géza forgatókönyve elemi erővel lökött a valóság kellős közepére, ugyanakkor végtelen szeretettel faragott számomra mesét annak borzalmaiból. Igazán fontos történetekben a felemelkedés a lehető legmélyebbről történik. Akkor érezhetjük úgy: ez a történet még hasznos lehet számunkra. Megtapasztaltuk mostanság, mi a félelem. És tudtuk, hogy bénító erejű tud lenni, amikor kétségessé válik a cselekvőképességünk, miközben érezzük, hogy hamarosan szükség lehet rá. Ez a történet megtanítja, mennyi lehetőség rejlik a félelmen és az állati ösztönökön túl az emberben, amibe kapaszkodhat, embertelen időkben, Nemes István csodálatos sorai és Dés László világszínvonalú zenéjén keresztül, pedig talán azt is megértjük, hogy mi kell ahhoz, hogy bárhol, bármikor, ott legyünk, ebben a képzeletbeli Európában.” – mondta korábban Szabó Máté az előadás rendezője.

Az árván maradt, otthontalanul kóborló és bandába verődött gyerekek történetét feldolgozó musical zenei vezetője a Jászai Mari Színházban szinte már hazajáró Lovas Gabriella lesz, a főbb szerepekben pedig színpadra lép Szakács Hajnalka, Honti György, Figeczky Bence és Kardos Róbert is.

A Valahol Európában olvasópróbája (Fotó: Prokl Viktória)

Kiemelt kép: Crespo Rodrigo a Valahol Európában olvasópróbáján (Fotó: Prokl Violetta)