A múlt héten tartották a Radnóti Színház legújabb bemutatójának, A szerelmesek házai című színdarabnak az olvasópróbáját.

Bernard Shaw drámáját 1892-ben mutatták be először Londonban, mondanivalója ma is érvényes, amelyhez jelentősen hozzájárul Péterfy Gergely és Kovács Krisztina újrafordítása. A színdarab klasszikus szerelmi történetként, igazi romantikus vígjátékként indul : a fiatal, jó családból származó orvostanhallgató, Harry beleszeret egy helyes, gazdag lányba, Blanche-ba, és úgy döntenek, hogy összeházasodnak. Ezen a ponton nyugodtan hátra is dőlhetnénk, és önfeledten nézhetnénk a fiatalok szerelmének bájos kibontakozását, ám a férjjelölt és apósa között nagyon hamar komoly nézetkülönbség támad. Blanche apja, a felkapaszkodott vállalkozó, Sartorius ugyanis londoni ingatlanok bérbeadásával foglalkozik, és főleg ügyeskedéssel, a szegény, kiszolgáltatott bérlők megnyomorításával, kizsigerelésével szerezte vagyonát, amit hozományként bőkezűen felajánl lányának és leendő vejének. A fiatal, lánglelkű fiú azonban mereven visszautasítja az ajánlatot. Úgy tűnik, ez az ellentét kibékíthetetlen: Sartorius szerint a pénznek nincs szaga, Harry szerint viszont nagyon nem mindegy, hogy az ember vagyona honnan származik, és inkább lemond mindenről, még a házasságról is, és szegényen él! Kérdés persze, hogy meddig és milyen áron…

Valló Péter A szerelmesek házai olvasópróbáján (fotó: Éder Vera)

„Egy erkölcsileg teljesen magába roskadt társadalomról ír Shaw, amiből a fiatalok se tudnak kiszakadni, mert a szüleik és az ő szüleik is benne vannak nyakig. (…) Igazából hajlok arra, hogy Shaw nem nagyon rokonszenvezett a saját fajtánkkal, de olyan mérhetetlen iróniával tette ezt, olyan élvezetesen. És ez a már-már cinikusnak mondható attitűd hozzám nagyon közel áll. Ezért is rendezek olyan szívesen angol szerzőket.“ – mondta el Valló Péter, az előadás rendezője. 

A szerelmesek házai bemutatója a Radnóti Színház színpadán lesz február 23-án. A történet szereplőit László Zsolt, Sodró Eliza, Hajduk Károly, Porogi Ádám, Martinovics Dorina és Kelemen József játssza.

Kiemelt kép: Martinovics Dorina és Kelemen József A szerelmesek házai olvasópróbáján (fotó: Éder Vera)