Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a Katona József Színház két különleges bemutatóval kezdi meg a 2020/21-es évadát: Székely Kriszta Shakespeare klasszikusát, az Othellót, míg Máté Gábor egy kortárs darabot, Nick Payne-től a Hát, ha van is, én még nem találtam meg című drámát állítja színpadra. A múlt héten tartott társulati ülésen az igazgató beszélt arról, hogy felkészültek a koronavírus-járvány okozta nehézségek utáni újraindulásra, a legszigorúbban betartatva az egészségügyi előírásokat a színház játszóhelyein.

Október 9. Othello – Katona József Színház

Az angol mester 1603 körül írott drámája mindössze három éjszaka eseményeit öleli fel: Othello, Velence fekete tábornoka szerelmes lesz, és megszökteti a város egyik legelőkelőbb családjának egyetlen leányát, Desdemonát. Az ifjú pár azonban alig élvezheti ki az esküvő utáni pillanatokat, a török flotta megtámadja Ciprusz szigetét, Othellónak azonnal indulnia kell a velencei fennhatóság alatt álló szigetre, ahová kedvese is követi. A kirobbanó botrányt elkerülik, ám Jágó, a tábornok addig hűséges hívének bosszúját nem tudják, aki mindent megtesz azért, hogy elégtételt vegyen Othellón, aki Cassiót lépteti elő hadnagyává.

Rendező: Székely Kriszta

Játsszák: Bányai Kelemen Barna, Rujder Vivien, Kovás Lehel, Borbély Alexandra, Takátsy Péter, Vizi Dávid, Vajdai Vilmos, Elek Ferenc, Lengyel Benjámin, Berényi Nóra

Az Othello olvasópróbája (Fotó: Horváth Judit)

Október 10. Hát, ha van is, én még nem találtam meg – Kamra

Nick Payne, a 35 éves angol dráma- és forgatókönyvíró 2009-ben robbant be az angol színházi életbe a Hát, ha van is, én még nem találtam meg című drámájával, amelyet most a Katona József Színház igazgatójának értelmezésében láthat majd a Kamra közönsége. A történet egy átlagos családról szól, amelynek tagjai mind komoly problémákkal küzdenek: a kamaszlányt bántalmazzák az osztálytársai külseje miatt, a szülők világmegváltó álmokat dédelgetnek, de persze a célok eléréséért nem tesznek semmit, a nagybácsi pedig aki kívülállóként akár még segíthetne is nekik, teljesen elveszik saját világában. A körülöttük burjánzó káosz pedig csak egyre nő.

Rendező: Máté Gábor

Játsszák: Kocsis Gergely, Fullajtár Andrea, Mayer Szonja, Mészáros Béla

Mészáros Béla és Kocsis Gergely a Hát, ha van is, én még nem találtam meg olvasópróbáján (Fotó: Dömölky Dániel)

Kiemelt kép: Székely Kriszta és Máté Gábor (Fotó: Süveg Áron)