Két, a magyar színházi életet egyre jobban meghatározó alkotópáros próbál egyszerre a Szegei Nemzeti Színházban: A Nagyszínházban a k2 Színház két alapítója, Benkó Bence és Fábián Péter készítik saját Ludas Matyi átiratukat Zságer-Varga Ákos közreműködésével, míg a Kisszínházban a Mohácsi testvérek Jeanne d’Arc történetének teljesen újszerű feldolgozásán dolgoznak.

Február 14. Lúdas Matyi (Matyi elszabadul, avagy sok lúd disznót győz) – Nagyszínház

Fazekas Mihály klasszikus meséjét – ahogy azt a Benkó-Fábián alkotópárostól várni is lehet – teljesen újszerű értelmezésben láthatja majd a szegedi közönség, mindezt úgy, hogy a legismertebb mondatot vizsgálják fölül a K2 Színház alapítói („Háromszor veri ezt kenden Lúdas Matyi vissza!”). „A történet végére el szeretnénk juttatni Matyit arra a szintre, hogy ne erőszakkal reagáljon az erőszakra. A terveink szerint a harmadik büntetés elmarad, s helyette egy rögtönzött bírói tárgyalást iktat be a nép.” – mondta Fábián Péter az átiratról. A különleges vállalkozásban a címszerepet Krupp Bence játssza, partnerei lesznek többek között Rétfalvi Tamás, Menczel Andrea, Borsos Beáta és Szívós László is.

Február 21. Johanna – Kisszínház

A Mohácsi testvérek most először dolgoznak a Szegedi Nemzeti Színházban, a Mohácsi István által jegyzett Johanna című drámát bátyja, Mohácsi János állítja színpadra. A tőlük megszokott módon a próba során szabják majd csak a színművészekre  az alkotást, így egyelőre azt sem lehet tudni, hogy a produkcióban részt vevő 14 színész közül ki melyik szerepben lép majd végül színpadra. Az biztos, hogy a Jeanne d’Arc szomorú, ám mégis magasztos történetét feldolgozó előadásban rendhagyó módon a teátrum igazgatója, Barnák László is játszik majd, partnerei lesznek többet között Ágoston Katalin, Medveczky Balázs, Sztarenki Pál és Borovics Tamás is.

Mohácsi János a Johanna olvasópróbáján (Fotó: Szegedi Nemzeti Színház)

Kiemelt kép: Szakács Ferenc, Fábián Péter és Benkó Bence (Fotó: Szegedi Nemzeti Színház)