A Katona József Színház idei első nagyszínpadi bemutatója Shakespeare Othelloja volt Székely Kriszta értelmezésében. A társulat most újra az angol mester egyik drámájához, a Lear királyhoz nyúl, amelyet Zsámbéki Gábor állít színpadra.

A darab Lear, Britannia királyának történetét meséli el, aki úgy dönt, hogy felosztja országát három lánya között, annak arányában, hogy azok mennyire szeretik őt. Goneril és Regan, a két idősebb meggyőzik hazugságaikkal, így Britannia az ő kezükbe kerül, míg Cordelia, a legkisebb lány, aki őszinteségével magára haragítja az uralkodót nem kap semmit, sőt még az országot is elhagyja, hogy Franciaország királyával kezdjen új életet a kontinensen. Lear csak később szembesül azzal, hogy ármány áldozata lesz, amibe lassan bele is őrül…

 „A Lear királyt egy ideig még Shakespeare legnagyobb művének fogják tartani, mert egyik tragédiájában sem lehet olyan részletesen hallani a modern világ aggodalmairól és problémáiról, mint ebben.” – mondja R. A. Foakes, a 20. század híres Shakespeare kutatója. Így teljesen érthető, hogy a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Zsámbéki Gábor, aki Nádasdy Ádám 2010-es fordítását használja, most vette elő a darabot.

A címszerepet Hegedűs D. Géza, a Vígszínház színművésze alakítja, partnerei az előadásban többek között Ónodi Eszter (Goneril), Pelsőczy Réka (Regan), Cordelia (Tóth Zsófia), Bányai Kelemen Barna (Kent), Kocsis Gergely (Albany) és Rajkai Zoltán (Cornwall). A díszletet Khell Csörsz, a jelmezeket pedig Szakács Györgyi tervezi.

Zsámbéki Gábor a Lear király olvasópróbáján (Fotó: Szilágyi Lenke)

Kiemelt kép: Hegedűs D. Géza a Lear király olvasópróbáján (Fotó: Szilágyi Lenke)