December 2-án megtartották a Veszprémi Petőfi Színház következő bemutatója, A tanítónő című előadás az olvasópróbáját.

Gondolkozni és belülről látni kell, ennyi az egész.” – vélekedett a színdarabról a teátrum igazgatója, Oberfrank Pál, aki az előadás rendezője is egyben. A darabot Bródy Sándor írta, akinek munkássága több remek magyar íróra és költőre volt nagy hatással, mint például Ady Endrére, Móricz Zsigmondra vagy Molnár Ferencre. Leghíresebb színműve A tanítónő, melynek ősbemutatóját 1908-ban a Vígszínház nagyszínpadán tartottak. A történet a női egyenjogúság témáját feszegeti, és valós eseményeket dolgoz fel: Bródy egy vidéki folyóiratban olvasott egy Pesten tanult, vidéken dolgozó fiatal tanítónő meghurcolásáról és szörnyűséges öngyilkosságáról. A történteket először novella formájában dolgozta fel, majd 1907-ben újra elővette a témát, és rövid írásából színdarabot készített.

Bródy maga olvasta fel a művet a Vígszínház olvasópróbáján, az anyag azonban nem aratott nagy sikert a társulat körében: a színészek terjengősnek és nehezen betanulhatónak ítélték a szövegkönyvet, az akkori igazgató, Faludi Gábor pedig úgy érzete, hogy a tragédia nem lenne megnyerő a közönség számára. Ezért a színházigazgató megkérte az írót, hogy rövidítse le a darabot és írja át a végét, hogy az pozitív végkifejletű legyen. A köztudatban ez az újabb verzió élt egészen 1954-ig, amikor is Siklós Olga, a Jókai Színház dramaturgja rá nem lelt Bródy módosítás előtti kéziratára és színpadra nem állította A tanítónőt úgy, ahogyan azt a szerző azt eredetileg megálmodta, és ahogyan most is ismerik és játsszák a darabot.

A Veszprémi Petőfi Színház is az eredeti formájában fogja bemutatni a tragikus történetet, melynek szereplőiről egyelőre még csak annyit lehet tudni, hogy az előadásban nem csak régi, hanem új társulati tagok is bemutatkozhatnak majd a nagyközönség előtt. A darab rendezője még azt is elárulta, hogy a díszlet- és jelmeztervezővel (Csík György) egy reális világkép megteremtésére törekednek, hogy ezzel is még közelebb hozzák a nézőket és a szereplőket a karakterekhez. „A darab témái – a tanítói hivatás lehetőségei vidéken, az egyéni ambíciók, a szerelem – olyan összetett konfliktusokat szülnek, amelyek igazán ismerősek lehetnek a mai világban is. Reméljük, mindenki talál a történetben olyan értéket, amelyet tovább tud vinni az életében.” – emelte ki a teátrum igazgatóhelyettese, Kellerné Egresi Zsuzsanna. A tanítónő bemutatóját 2021. februárjára tervezi a színház.

Kiemelt kép: Pillanatkép A tanítónő olvasópróbájáról (Fotó: Veszprémi Petőfi Színház)