Április 1-től Vincze Balázs rendezésében elevenedik meg az Operett színpadán a nagy sikerű Broadway musical, a Jekyll és Hyde. Robert Louis Stevenson klasszikus rémregényét látványos díszlettel, jelmezekkel és mély történettel láthatja majd a közönség a hazai színházban először.

A többszörös Grammy- és Tony-díjra jelölt Frank Wildhorn és a kétszeres Oscar- és Grammy-díjas Leslie Bricusse 1990-ben mutatta be először a világ egyik legnépszerűbb musical-thrillerét. A produkció 1997-ben került a Broadway-re, összesen négy Tony-jelöléssel és mai napig népszerű betétdalokkal büszkélkedhet. A musical fókuszában a bennünk lévő jó és gonosz küzdelme, illetve a szerelem kiismerhetetlen természete áll, valamint az a kérdés, hogy bemerészkedhet-e az ember és az emberi tudomány Isten felségterületére.

Az előadást Vincze Balázs rendezi, aki arról beszélt, hogy Dr. Jekyll angol orvos emberi motivációi érdekelték elsősorban ebben a darabban: „A történet elején egy tudós embert ismerünk meg, aki konokul és akaratosan véghez viszi a célját, majd egyszer csak démonivá válik, sötét, gonosz lélekké, és már nem feltétlenül tudjuk felidézni, hogy miért is csinálta ezt az egészet. Nagyon szeretném megmutatni az apa-fiú kapcsolatot, hogy ez mennyire szoros, mert ez hozzásegít ahhoz, hogy könnyebben tudjunk majd megbocsátani Jekyllnek azért, hogy elment a végsőkig. Ha a feketét megmutatjuk, akkor a fehéret, a szépet is szeretném megmutatni az előadásban. A népszerű történetből írt színpadi mű önvizsgálatra ösztönöz bennünket, hogy személyiségünk démoni oldalától ne szabadulni akarjunk, mesterségesen leválasztani magunkról, hanem jó példákat követve találjunk vissza önmagunkhoz. Rendezői szándékom szerint ezért jelenik meg tehát Jekyll apja, mint ,,Őrangyal”, a fontos dramaturgiai pillanatokban.”

A Jekyll és Hyde olvasópróbája (Fotó: Art&Lens Photography)

Jekyll és Hyde, vagyis a ,,kettős személyiség” színpadi megjelenítése Fekete Katalin jelmezein keresztül is megmutatkozik majd. Az előadás rendezői koncepciója szerint Jekyll emberi meghasonulása a hangsúlyos, amely a két ellentétes személyiség izgalmas és borzalmas belső csatájának drámája, ezért Jekyll öltözetében az ,,emberi külső megtartása” koncepcionális döntés. A musical díszletét az eredeti viktoriánus kor inspirálta. Cziegler Balázs díszlettervező munkájának köszönhetően olyan helyszínek elevenednek majd meg a színpadon, mint egy londoni szegénynegyed, kórház, boncterem, Jekyll elegáns dolgozószobája, templom és bálterem, valamint egy vasútállomás, ahol egy működő mozdony is látható lesz.

A dalszövegeket Valla Attila jegyzi, a prózai részekhez új, az eredetihez hű szövegkönyv készül Orbán János Dénes fordításában. Az előadás zenei vezetője pedig Oberfrank Péter. A címszerepet váltott szereposztásban Dolhai Attila, Homonnay Zsolt és Sándor Péter játssza.

Kiemelt kép: A Jekyll és Hyde olvasópróbája (Fotó: Art&Lens Photography)