A Bartók Kamaraszínház és a Gyulai Várszínház közös produkcióját a gyulai Shakespeare Fesztiválon mutatják be július 4-én, a dunaújvárosi színházban pedig 2021 őszén debütál.

A színdarab Shakespeare két tragédiájának – a Hamletnek és a Lear királynak – cselekményét fűzi egybe, azok egymásra rímelő viszonyait, konfliktusait összehangolva kínál egy nagyívű, a főhős ifjúkorától öregkoráig tartó, burleszk elemekkel át- meg átszőtt, ugyanakkor finom és igényes paródiát. Mindezzel együtt az irodalmi persziflázs csak kerete a műnek – a középpontban nagy emberi kérdések: a szülő-gyermek kapcsolat, a viszonzatlan érzelmek, a megfelelési vágy, az öregedéssel való szembenézés shakespeare-i pillanatainak tragikomikus újrafeldolgozása áll” – fogalmaztak Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba, a darab szerzői.

A fiatal Hamlear, akit Nagy Ervin alakít, mondhatni hazatért, ugyanis dunaújvárosi születésű, ám most először játszik a Bartók Kamaraszínházban. Az idősebb Hamlear, Koltai Róbert pedig a gyermekkorát töltötte Dunaújvárosban, és a város díszpolgára, szintén először játszik a teátrumban. Az előadás további szereplői: Sipos Imre, Vasvári Csaba, Papp János, Ágoston Péter, Kovács Vanda, Marjai Virág és Alberti Zsófi. A Díszletet és a jelmezeket Matyi Ágota tervezete, az előadás rendezője Őze Áron, aki július 1-jétől újabb öt évig vezetheti a dunaújvárosi játszóhelyet.

Kiemelt kép: Nagy Ervin (Fotó: varosikurir.hu)