Elkezdődtek a Nemzeti Színház legújabb bemutatójának próbái: Euripidész Bakkhánsnők című drámáját Theodorosz Terzopulosz állítja színpadra, a premier május 14-én lesz.

A darabban az ösztön és a logika konfliktusa jelenik meg: Dionüszosz (Bordás Roland), a bor és mámor istene visszatér Thébába, hogy bosszút álljon Pentheusz királyon (Herczegh Péter), aki nem hajlandó elismerni isteni természetét, ezért Dionüszosz őrjöngő bakkhánsnőkké változtatja a város előkelő asszonyait, akik végül Kitherón hegyére vonulnak. Köztük van Agaué (Szűcs Nelli) is, a király anyja, aki tébolyultságában saját fiát szaggatja szét.

Euripidész, az antik görög drámaírás kiemelkedő szerzőjének utolsó műve egyszerre ősi és modern. Ősi, mivel érzékletesen őrzi az emberáldozás, a széttépés szertartását, a halál és az eksztatikus vallási tombolás emlékét. Modern, mert az emberi lélek kiszámíthatatlanságának legrejtettebb mélységeibe enged bepillantást az egyén és a tömeg érzelmeinek vizsgálatán keresztül. Nem véletlen, hogy Terzopulosz négy évtizedes munkássága a Bakkhánsnőkkel indult, hiszen a világszínház nagymestere munkáiban folyamatosan az antik görög színház mai megszólalásának lehetőségeit kutatja.

Az Attisz Színház alapítója több évtizeddel ezelőtt alakította ki rendezéseit egyedivé és izgalmassá tevő alkotói módszerét, amelyet mára már számos színművészeti akadémián tanítanak. Most ezt a formanyelvet alkalmazza a Nemzeti Színházban készülő előadásban is, a Bakkhánsnők próbafolyamata során munkatársa, Szávasz Sztrúmbosz készíti fel a színészeket Terzopulosz metódusából, amely nem csak pusztán az érzelmekre hagyatkozva, hanem a legmélyebb ösztönök felszabadításával, mozgósításával dolgozik.

A premier május 14-én lesz a Nemzeti Színház Nagyszínpadán, a főbb szerepekben Bordás Roland, Szűcs Nelli és Herczegh Péter lép színpadra. Partnereik: Schnell Ádám, Szarvas József, Varga József és Mészáros Martin, illetve a Szent István Egyetem Rippl-Rónai Művészeti karának színészhallgatói.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Bakkhánsnők próbájáról (Fotó: Eöri Szabó Zsolt / Nemzeti Színház)