Szabó Győző 2017-ben írta meg Toxikoma című önéletrajzi könyvét, amelyben őszintén és megrázóan vall arról a tíz éves időszakról, amelyet a drog rabságában töltött. A Bookline eladási listáját hetekig vezető műből most film készül, amelynek a héten kezdődött a forgatása. Szabó Győzőt Molnár Áron, Dr. Csernus Imrét pedig Bányai Kelemen Barna alakítja majd, a rendező Herendi Gábor.

„Szabó Győző Toxikoma című regénye különösen közel áll hozzám, hiszen a heroinizmusáról szóló személyes történetében magam is érintett vagyok” – meséli. „A Valami Amerika forgatása előtt álltunk, amikor kiderült, hogy Zsámbéki Gábor, a Katona József Színház akkori igazgatója, ahhoz a feltételhez kötötte Győző filmbeli szereplését, ha hajlandó bevonulni és alávetni magát az elvonókúrának. Személyesen konzultáltam dr. Csernus Imrével, hogy vajon Győző egy ilyen megpróbáltatás után, hogy tud majd dolgozni. Dr. Csernus megnyugtatott, hogy Győzőnek a munka egyenlő lesz a gyógyulással, nyugodtan bízzak benne. Így is tettem.” – emlékszik vissza a rendező.

A Filmalap támogatásával készülő film elsősorban a pszichiátriai osztályon játszódik majd. A Toxikoma 2020 novemberétől lesz látható a mozikban a Vertigo Média forgalmazásában, producerei Illés Gabriella és Herendi Gábor lesznek.

Kiemelt kép: Szabó Győző, Illés Gabriella és Herendi Gábor (Fotó: Penziás Nikolett)