Megtartották a Solness olvasópróbáját az Örkény Színházban, ezzel kezdetét vette a teátrum 2022/23-as évadának első bemutatójának próbafolyamata.

Ibsen drámájának a főhőse Solness, egy norvég kisváros sikeres és megbecsült építésze, akinek lelkét becsvágy, gőg, bűntudat és félelem gyötri. A korosodó férfi építészként retteg a fiatalok előretörésétől, férjként pedig fuldoklik boldogtalan és gyermektelen házasságának fájdalmas emlékeitől. Ám Solness kap egy utolsó esélyt, hogy változtasson az életén. Egy őszi este váratlanul betoppan az otthonába egy fiatal lány, Hilde Wangel, aki azért jött, hogy egy régi ígéretet számon kérjen az építészen. Solness tíz éve könnyelműen csókot adott és közös királyságot ígért a lánynak, aki most ott áll Solness küszöbén, de már nem elég neki az ígéret, ő tetteket akar. Hatására Solness másként kezd gondolkodni, és megkísérli a lehetetlent.

A címszereplőt Mácsai Pál alakítja, Hilde szerepében az egyetemista Szaplonczay Mária lesz látható. Mellettük Pogány Judit, Zsigmond Emőke, Polgár Csaba, Hámori Gabriella és Bajomi Nagy György tűnik fel a Stúdió színpadán október 6-tól. Az előadás rendezője Gáspár Ildikó, zeneszerzője Matisz Flóra Lili, a látvány Szabados Luca munkája.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Solness olvasópróbájáról (Fotó: Horváth Judit)