Múlt héten megtartották a Radnóti Színház következő bemutatójának, a 451 Fahrenheit című előadásnak az olvasópróbáját. Ray Bradbury regényét Loránd Imre fordítását felhasználva Kárpáti Péter adaptálta színpadra, a darabot Nagy Péter István (Don Carlos) rendezi.  

Ray Bradbury, a sci-fi egyik megkerülhetetlen alakja 1953-ban vetette papírra mára klasszikussá vált történetét, amelynek üzenete soha nem volt aktuálisabb, mint napjainkban. A főszereplő, Guy Montag tűzőrként dolgozik, az a munkája, hogy elégesse a könyveket – a házakkal együtt, ahol eldugták azokat. A férfi soha nem kérdőjelezi meg a pusztítást, amit munkája során végez, az estéi pedig unalmasan telnek a feleségével, Mildreddel, aki az egész napját a televízió bűvöletében tölti. Aztán egy nap Montag találkozik a különc szomszéd lánnyal, Clarisse-szal, aki egy olyan múltról mesél neki, amelyben az emberek még nem féltek, és megmutat neki egy olyan jelent, amelyben az emberek a könyvekben rejlő ötleteket felhasználva gondolkodnak. És akkor Guy Montag hirtelen másképp kezdi látni az őt körülvevő világot, ahol kezd összekeveredni, hogy mi az igazság és a hazugság.

Az előadásban, amelynek premierjét május 8-án tartják, Montagot Pál András, Mildredet Béres Márta, Clarisse-t Berényi Nóra Blanka alakítja. Mellettük olyan színészekkel találkozhatunk majd a színpadon, mint László Zsolt, Gazsó György/Schneider Zoltán, Sodró Eliza, Mészáros Blanka, Nagy Márk és Widder Kristóf. A díszletet Devich Botond, a jelmezeket Giliga Ilka tervezi, a videókért Karcis Gábor, a zenéért Dargay Marcell és Csizmás András felel.

Kiemelt kép: A 451 Fahrenheit alkotócsapata (Fotó: Dömölky Dániel/Radnóti Színház)