A Coopera és partnerszínházai a Kossuth- és Jászai-díjas Vidnyánszky Attila rendezésében augusztus 9-én, Csíksomlyón mutatják be a Bánk bánt, amellyel a nemzeti összetartozás évének szeretnének emléket állítani, egyben a produkció tisztelgés a magyar operairodalom egyik legfontosabb műve előtt is. Az előadás díszlet- és jelmeztervei már elkészültek, ezeket a napokban nyilvánosságra is hozták.

„Egy produkció egyik legfontosabb eleme a díszlet, megágyaz a dramaturgiai helyzeteknek, jól kell működnie a különböző jelenetekkel. Praktikussága mellett fontos cél, hogy művészeti üzenetével hozzáadjon a darabhoz. Ez a vizuális világ válik teljessé a jelmezekkel, térben, időben elhelyezve a cselekményt. Ahogyan a Coopera eddigi előadásainál, most is olyan rendezővel és társalkotókkal van szerencsénk együtt dolgozni, akik közös munkája egy jól értelmezhető alapüzenetet közvetít a befogadó számára. Cziegler Balázs és Berzsenyi Krisztina alkotásai rendkívüli látványvilágot keltenek majd életre az előadás során.” – mondta Dr. Vadász Dániel, a Coopera alapító producere.

Cziegler Balázs díszletterve a Bánk bán operához (forrás: Coopera)

A Coopera előadásában Bánk bán története egy modern, mai technikai megoldásokkal életre hívott, mégis patetikus térben születik újjá. A díszlet megteremti a lehetőséget a különböző szenvedélyek és gesztusok megjelenítésére, miközben a történet szereplői, a magyarok és a merániak közötti különbségeket, feszültséget szimbolizálja. „Harmónia és diszharmónia. Egy olyan díszletet próbáltunk megálmodni, amelyben képes egyszerre két világ életre kelni a színpadon. Mindkét világnak a maguk zárt valóságában megvan a maguk igazsága és szépsége, de a két világ között nincs harmonikus átjárás, sőt inkább keltenek feszültséget és disszonanciát, mint amikor két önmagában harmonikus dallam összevegyítve diszharmóniát okoz. Ezt a gondolatiságot próbáltuk térre leképezni, és született meg végül a végleges díszletterv.” – árulta el a Junior Prima-díjas Cziegler Balázs díszlettervező, akivel a csapat korábban már dolgozott együtt, a Szöktetés a szerájból előadás kapcsán.

Az újonnan születő előadás jelmezei archaizáló erővel bírnak, megidézve ezzel a történet eredetét. A díszletekhez hasonlóan a kettősség itt is nagy jelentőséggel bír. ”Nagy megtiszteltetés számomra, hogy ebben az együttműködésben részt vehetek Vidnyánszky Attila munkatársaként, aki nem mellesleg rendezője életem egyik legnagyobb színházi élményének, a Nemzeti Színházban látható Bánk bánnak. A most születő opera jelmezeinek alapkoncepciója, hogy ötvözzük a klasszikus és mai formákat, abból kiindulva, hogy két össze nem egyeztethető világ hogyan találkozik egymással. Nem az ítélkezés, hanem a vizsgálódó szemlélődés volt az alkotás kiindulópontja.” – nyilatkozta Berzsenyi Krisztina jelmeztervező.

Berzsenyi Krisztina jelmeztervei a Bánk bán operához (forrás: Coopera)

A Bánk bán Csíksomlyó után a Margitszigeti Szabadtéri Színpadra költözik, ahol augusztus 20-án tartják a magyarországi díszbemutatót. Ezt követően az előadást színpadra állítják a létrehozószínházakban, vagyis a debreceni Csokonai Színházban, a Győri Nemzeti Színházban és a Miskolci Nemzeti Színházban is, valamint – többek között – olyan hazai helyszíneken is bemutatásra kerül, mint a kaposvári Csiky Gergely Színház, a Nemzeti Színház vagy a Szolnoki Szigligeti Színház.

Kiemelt kép: Vidnyánszky Attila (fotó: MTI)