Július végén debütált az Amiről a fák suttognak című természetfilm rendezői változatának hivatalos klipje, amelyet az Örkény Színház társulatának tagja, Für Anikó előadásában láthatunk-hallhatunk.

2019 tavaszától másfél éven át forgatták azt a hiánypótló természetfilmet, amely Magyarország legnagyobb összefüggő erdőterületét, a közel 100 000 hektár nagyságú Bükk-vidéket mutatja be. Az Amiről a fák suttognak ritkán látott részletességgel tárja a nézők elé a fokozottan védett őserdőt és lakóit. A filmben az alkotók megvizsgálják a bükk makrokörnyezetét, szociális hálóját, a nézők pedig megismerkedhetnek a fáktól elválaszthatatlan csúszó, mászó, repülő élőlényekkel, azok versengő és együttműködő stratégiáival. A makro-, timelapse- és drónfelvételekkel, valamint Für Anikó narrációjával készített természetfilmet a Mátra, a Vértes, a Pilis fokozottan védett területein és a Bükkben, egy körbezárt erdőrezervátumban forgatták, ahová – a stábon és a kutatókon kívül – ember be nem tehette a lábát sok-sok éve. Érdekesség, hogy a készítőknek is szigorú szabályokat kellett betartaniuk: minden lépésüket természetvédelmi őr felügyelte, nehogy letiporjanak akár csak egyetlen gombát vagy virágot is.

Ehhez a filmhez készült el Az ember nem tanul című szám Für Anikó előadásában, amelyhez videóklipet is forgattak. A színművész, ahogyan az Örkény Színház is, nagyban elkötelezett a környezetvédelem iránt: előbbi hivatalos zöld nagykövet (valamint 13 éven keresztül vezette a Talpalatnyi zöld című környezetvédelmi műsort a Magyar Televízióban), utóbbi pedig már korábban csatlakozott az Öko-tudatos színházi együttműködéshez. „Kifejezetten irritál, hogy a környezetvédelmet sokan valamiféle bogaras attitűdnek, a ráérősök hobbijának tartják. Elvakult sötétség uralkodik ezen a téren. Elborzadtam a WWF legutóbbi kimutatását hallva: gyakorlatilag az élővilág hatvan százalékát sikerült kiirtanunk. Nem tudom, mi kell még az eszméléshez, hogy az összes korallzátony elpusztuljon, és minden hal gyomrában legyen több kiló műanyag? Ha már önzők vagyunk és telhetetlenek, legalább a saját rovásunkra ne legyünk azok, mert már nincs sok dobásunk”nyilatkozta még 2018-ban Für Anikó a HVG-nek adott interjújában.

Kiemelt kép: Für Anikó a Nőstény álom című lemezének 2015-ös koncertjén (forrás: nyarifesztival.com)