Befejeződtek a debreceni Csokonai Színház Toldi című előadásának forgatási munkálatai. Az Arany János klasszikusából készült koncertszínházi produkció próbafolyamata a napokban ért véget, a filmet három napon keresztül vették fel a Nagyerdei Stadion Halljában. Az elkészült alkotást a színház a Debreceni Tankerületi Központhoz juttatja el, hogy a megyei általános iskolák hatodik osztályos tanulói ilyen módon is megismerkedhessenek a történettel.

A rendező, Valcz Péter bátran nyúlt hozzá az eredeti Arany-szöveghez: „Nem tehetünk úgy, mintha a Toldi minden szavát, költői képét értenénk. Pedig Arany célja ez volt. És én ehhez a célhoz szerettem volna visszasegíteni a művet zenével, mozgással és a helyenkénti átírással.”  A produkció szereplőit (Varga Klári, Lehőcz Zsuzsa, Kránicz Richárd, Takács Dániel és Pálóczi Bence) nemcsak ének-, hanem hangszeres tudásuk alapján válogatták ki az alkotók. A Darvas Benedek-Ádám Rita zeneszerző-páros és Valcz Péter afféle „ős-színházban” gondolkodtak a zenei anyaggal kapcsolatban: „Önfeledt kísérletezésnek nevezném” – mondta el Valcz. – „A kiindulás a tábortűz volt. Ül valaki egy gitárral a tűz mellett és mesél. Csak nálunk öt színész van és számtalan hangszer, de azon kívül semmi díszlet, semmi jelmez. Csak fantázia és játék. A zene olyan természetességgel kapcsolódik a történethez, akár egy hangsúly vagy testtartás. Sokféleképpen és sokféle stílusban. A tartalomhoz illesztjük a stílust: a bikás rész kőkemény metál, a farkas rock, a falusi készülődés naiv kánon ‑ és ezzel összhangban változik a játékstílus is. A műfaj itt nem szab korlátokat. Ezért meséli el ebben az előadásban Toldi történetét egy együttes, az Ilosvai Band.” 

A Csokonai Színház Toldijában a külső és belső akadályok leküzdésén és egy fejlődéstörténeten van a fókusz, azon, hogy a kilátástalanságból mindig akad egy lépés a fejlődés irányába. Toldi felfedezi magában, hogy miben jó és képes is ezért tenni. Az egyik legnagyobb magyar mitologikus hős. A rendező és a színészek arra tettek kísérletet, hogy az emberfelettiséget emberközelivé tegyék.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Toldi című film felvételéről (fotó: Csokonai Színház)