Online katalógusban gyűjtötték össze azt a több ezer műtárgyat, köztük a híres benini bronzokat, amelyeket az egykori Benini Királyságból loptak el a 19. századi gyarmati háborúk idején.

Az online adatbázis több mint ötezer műtárgyat sorol fel, amelyek a világ mintegy száz múzeumának gyűjteményében szerepelnek. A digitális katalógus, a Digital Benin a Financial Times beszámolója szerint a benini bronztárgyak első átfogó adatbázisa. A katalógus létrehozása felgyorsíthatja az ősi afrikai műtárgyak hazatelepítését a világ gyűjteményeiből. A mai Nigéria területén fekvő egykori benini királyi palotát a brit gyarmati hadsereg 1897-ben fosztotta ki. A műkincsek különböző országok gyűjteményeibe kerültek. A Digital Benin húsz ország 131 intézményéből származó adatokat tartalmaz összesen 5 246 benini műtárgyról.

A Benini Királyságból származó műkincsek zömét – 994 darabot – a British Múzeum őrzi. A múzeum egy hatvanas évekbeli törvény miatt nem válhat meg ezektől, de tárgyalásokat folytat a nigériai hatóságokkal arról, hogy a későbbiekben benini műtárgyakat adjanak kölcsön a tervek szerint Edóban megnyíló Nyugat-Afrikai Művészeti Múzeumnak. Nigéria ugyanis azt tervezi, hogy az országba visszakerülő műkincsek számára új, nemzetközi színvonalú múzeumokat épít Benin Cityben, Edo szövetségi állam fővárosában. A British Museum után a berlini Etnológiai Múzeumnak van a legtöbb, 518 benini bronz műkincse Európában. Világszerte egyre több múzeum adja vissza az ellopott benini műkincseket. Októberben Washigtonban ünnepelték meg 31 műtárgy visszaszolgáltatását. A német kormány pedig aláírta a megállapodást, amelynek értelmében több mint 1100 műtárgy kerülhet vissza Nigériába.

Kiemelt kép: Benini bronzok (Fotó: librarius.hu)