Hosszas előkészítés után május 13-án kezdetét vette a székesfehérvári Vörösmarty Színház és az UNICEF Magyarország együttműködése, amelynek első programra az Antigone előadáshoz kapcsolódó közönségtalálkozóval egybekötött Lelki egészségóra volt a Pelikán Fészekben.

A Lelki egészségóra kiindulási pontja érdekes módon az előadás díszlete volt: Nagy Péter rendező Vereckei Rita díszlettervezővel egy olyan világot álmodott meg az Antigone című előadásukhoz, amely egyértelműen az aleppoi állapotokra utalt. Innen jött az együttműködési ötlet az UNICEF-fel is, hiszen a szervezet Szíriában több mint 10 éve jelen van, segítve az ott élő gyerekeket. A történelem aztán közbeszólt, hozzánk jóval közelebb került a szörnyűség, amikor Ukrajnában kitört a háború. A földrajzi és időbeli közelség, az információk sokszor szűretlen és gyors áramlása miatt a most felnövő generációnak is meg kell küzdenie a szomszédban dúló háború okozta szorongással. A Lelki egészségóra ebben is segít, hiszen, ahogy Kovács-Gál Nóra, az UNICEF lelki egészség trénere fogalmazott, a gyermekek mentális egészségének fejlesztése áll a fókuszban: „Nem csak frontálisan, hanem csoportmunkában dolgoznak föl a gyermekek egy-egy szituációt, és együtt megbeszélve próbáljuk a mentális egészséget fejleszteni, pozitív irányba fordítani a gondolatokat, érzelmeket, szavakat és tetteket. A jelenlegi ukrajnai háborús konfliktus szintén egy olyan dolog a pandémia lecsengése után, ami frusztrációt, nehézséget okozhat a fiatalok számára, ebben is tud a Lelki Egészségóra segítséget nyújtani. Az Antigoneban zajló konfliktusok, problémák, reakciók összeköthetőek az órán azokkal a technikákkal, amik szintén segíthetnek egy kicsit jobb irányba billenteni a mentális jóllétet.”

Sághy Tamás az Antigone című előadásban (Fotó: Torma Sándor/Vörösmarty Színház)

A meghirdetett programon három székesfehérvári középiskola több mint 50 diákja vett részt. A közönségtalálkozón Nagy Péter a dráma főbb csomópontjaira mutatott rá, a trauma fogalmát járva körül, keresve a választ napjainkban is aktuális kérdésekre: „Azt gondoltuk, hogy a téma olyan, amiben lehet kapcsolódási pontot találni. Az Antigonét mindig a hatalommal való szembenállás drámájaként, tételdrámaként, vagy konfliktusdrámaként értelmezik előszeretettel. De nekem az az érzésem, hogy ennél sokkal több és sokkal személyesebb, emberibb dologról van szó: a traumákról, és az azokhoz való viszonyról, az arra adott válaszokról. Ezek jelennek meg. Ha a tragikus hőst megnézzük, aki számomra Kreón egyértelműen, akkor látjuk, hogy ő az, aki a legkomolyabb feladattal szembesül. Azt gondolom, hogy aki megnézi, és összeáll benne ez a kép, az mindenképpen ezáltal gazdagodni tud, vagy erre tud emlékezni, ha esetleg egy nehéz pillanattal szembesül az életben, akkor azt ne érezze példanélkülinek.”

Azon túl, hogy a Vörösmarty Színház igyekszik a fiatal generációnak is segítséget nyújtani, az UNICEF-fel való együttműködés másik alappillérét is letették, így a teátrum közönsége most az Ukrajnában maradt gyerekeken is segíthet. Szomszédos országunkban ugyanis ma több mint 7 és fél millió gyerek nem élheti úgy tovább az életét, ahogy az orosz invázió előtt, metróaluljárókban, óvóhelyeken várják a reménytelibb holnapot. A Te is tehetsz oldalán mindenki csatlakozhat a színház adománygyűjtő kampányához, akár azzal is, hogy minden megvásárolt színházjegy vagy bérlet mellé 500 forintot adományoznak.

Kiemelt kép: Varga Lili és Molnár G. Nóra az Antigone című előadásban (Fotó: Torma Sándor / Vörösmarty Színház)