Bár a Szegedi Szabadtéri Játékok miatt nyáron is folyamatosan voltak előadások Szegeden, a 2022/23-as évad hivatalosan az elmúlt héten tartott társulati üléssel vette kezdetét.

Barnák László főigazgató beszédében elmondta, hogy a Szegedi Nemzeti Színház társulata a nézőkkel alkot közösséget, és erre az összetartozás érzésre a jövőben hatalmas szükség lesz, az új évadban ugyanis eddig nem látott nehézségekkel kell megküzdenie az intézménynek. Ugyanakkor a Szabadtéri Játékok alatt tapasztalt magas nézőszámok és az előző évad teltházas előadásai alátámasztják, hogy a közönség részéről is szükség van az összetartozásra. Ezt az igényt, illetve bizalmat tükrözi az is, hogy a bérletértékesítés kezdete óta 4321 felnőtt- és ifjúsági bérlet talált gazdára. Emellett a szegedi teátrumot is hívták fesztiválokra: az Élet-ritmusra című produkció a Thealteren, a 39 lépcsőfok pedig a VIDOR Fesztiválon vendégszerepelt, míg Varsányi Anna Esküvő után című bemutatóját a Városházi Esték keretében láthatták a szegediek a színház művészeinek közreműködésével.

Kállai Ákos, a Kooperáló Színházpedagógiai Alkotótér vezetője úgy fogalmazott, hogy az évadban új színjátszó csoport és önismereti alkotóműhely létrehozásával készülnek általános iskolások és felnőttek számára, közösségi előadást létrehozva. A továbbjátszások mellett új, a figyelmet a család fontosságára felhívó produkcióra is számíthatnak az érdeklődők, valamint folytatódnak a korábbi években megszokott és kedvelt közösségépítő foglalkozások, előadásokhoz kapcsolódó felkészítő és feldolgozó programok. Az energiaválság azonban nem teszi lehetővé az összes eredetileg tervezett bemutató színpadra állítását. Ennek értelmében lekerül a műsorról a Don Giovanni, a Pomádé király új ruhája, a Zdenec Adamec, valamint megszűnnek a gyerekbérletek is. Ennek ellenére a teátrum teljes társulata arra törekszik, hogy a várható nehézségek ellenére, meghálálva a közönség bizalmát olyan előadásokat hozzon létre, melyekből a nézők erőt meríthetnek a mindennapok átvészeléséhez, estéről estére örömmel foglaljanak helyet a nézőtéren, és az új évadban is a Szegedi Nemzeti Színház legyen a nap fénypontja.

Kiemelt kép: Szegedi Nemzeti Színház (Fotó: Szegedi Nemzeti Színház)