A Magyar Állami Operaház 5 opera- és balettprodukció közreadásával bővítette az Opera Otthonra fizetős online kínálatát. A két árkategóriában elérhető előadások szerény összegért cserébe egy héten át full HD képminőségben, sztereó hangzással, feliratozva bármikor visszanézhetők.

A tavalyi évadban a világjárvány okozta egészségügyi zárlatok az élet szinte minden területén, így az OPERA működése terén is új kihívásokat támasztottak. Bár az intézmény továbbra is a közönség előtt megtartott színpadi előadások elkötelezett híve, az online közvetítések bevezetése megerősítette azt a felismerést, hogy az Opera nem hagyhatja válasz nélkül azon nézőit, akik igénylik a produkcióikat, de a távolság vagy egyéb akadályok miatt nem részesülhetnek az élő előadás varázsában. Az Opera Otthonra video-on-demand szolgáltatása mindemellett lehetőséget biztosít arra is, hogy az OPERA produkciói egész évben hozzáférhetők legyenek. 

Az Opera Otthonra keretében a 2020/21-es évad egész estés premierjeit és más, már repertoáron lévő előadásokat is megtekinthetünk. Az operák közül Gyöngyösi Levente A Mester és Margarita (rendező: Szente Vajk), Verdi Don Carlos (rendező: Almási-Tóth András), valamint Purcell A tündérkirálynő (rendező: Almási-Tóth András) című műve, a balettek közül pedig a Párizs lángjai és A kalóz került fel az online térbe. Az OPERA saját rögzítésű felvételeinek folyamatosan bővülő választéka az Opera Otthonra oldalán található. 

Jelenet Purcell A tündérkirálynő operájából (Fotó: Nagy András, Forrás: Magyar Állami Operaház)

Az Opera Otthonra video-on-demand szolgáltatásának elindulásával párhuzamosan folyamatosan bővül a legnagyobb zenei streaming-szolgáltatók kínálatában a Magyar Állami Operaház által rögzített felvételek száma. Pillanatnyilag 18 magyar mű, köztük 17 opera és 1 balettzene felvételei érthetők el, többségében a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara, valamint a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar, a Győri Filharmonikus Zenekar, a Kodály Kórus Debrecen, a Kolozsvári Állami Magyar Opera Zenekara, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és az UMZE Kamaraegyüttes közreműködésével. A zenetárban Bartók Béla A kékszakállú herceg vára, Bella Máté A tavasz ébredése, Dés László A vágy villamosa (szvit), Dohnányi Ernő A tenor, Gryllus Samu Két nő, Gyöngyösi Levente Gólyakalifa, Kodály Zoltán Háry János és Székely fonó, Petrovics Emil Lysistraté, Mezei Gábor Péter A ravatallal szemben, Orbán György Pikkó hertzeg, Selmeczi György Spiritiszták vagy Szokolay Sándor Hamlet című műve, Erkel Ferencnek pedig több operája, illetve azok részletei (Bánk bán – ősváltozat; Bátori Mária (részletek), Dózsa György (részletek), Erzsébet (II. felvonás), Hunyadi László – ősváltozat) hallgathatók meg. 

Kiemelt kép: Jelenet A Mester és Margarita című opera-musicalből (Fotó: Rákossy Péter)