Október 8-án vette kezdetét a 17 napon át tartó Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál, a Müpa új összeművészeti programsorozata, amely az idén éppen 210. éve született zeneszerzőnk, Liszt Ferenc előtt tiszteleg. Az élménysorozat Budapest legjelentősebb intézményeinek színpadán és számtalan rendhagyó helyszínen valósul meg: könnyűzenei és klasszikus koncertek, irodalmi és képzőművészeti programok, ősbemutatók, opera- és táncelőadások, különlegesebbnél-különlegesebb fúziók, szakmai konferenciák és számos köztéri esemény várja az érdeklődőket.

Káel Csaba, a rendezvénysorozatot életre keltő Müpa vezérigazgatója szerint a 2 és fél héten át tartó Liszt Ünnep tisztelgés magyar zeneszerzőnk zsenialitása előtt: „Sokan az első komolyzenei »rocksztárként« tekintenek rá, mások szakrális műveit tartják alkotói pályája csúcsának. Egy biztos: az életművét jellemző lenyűgöző minőség, műfaji és formai gazdagság olyan érték, amely számunkra is mértékadó, meghatározó iránytű. Fontos, hogy ne megközelíthetetlen, köztéri szoborként láttassuk Lisztet, hanem közel hozzuk őt a ma emberéhez.” A Liszt Ünnep célja továbbá, hogy olyan minőségi, összeművészeti repertoárt és élményt nyújtson, amely nemcsak a hazai – akár a vidéki, akár a fővárosi – tábort mozgósítja, hanem a magyar fővárosba csalja a külföldi alkotókat és művészetkedvelőket is, ezzel is hozzájárulva a kulturális turizmus erősítéséhez.

A sokszínű hazai és nemzetközi zenepaletta ikonikus legendáit és fiatal tehetségeit felsorakoztató fesztivál fellépői között szerepel például a Jazzical Trio, akik élő bizonyítékai annak, hogy a jazz nagy művészei a klasszikus zene nyelvén is értenek. Olyan emblematikus műveket fognak életre kelteni, mint a Csárdás obstiné, a Desz-dúr Consolation vagy az Un sospiro. Varga Gergely több műfajt magába ölelő operája, a Fuharosok egy Esterházy Péter ihletésű darab, amely a világhírű brit zeneszerző, George Benjamin Into the Little Hill operájához hasonlóan a Müpában hangzik fel. Mindkét előadásban közreműködik az UMZE Kamaraegyüttes és a Forte Társulat. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a világhírű énekes, Thomas Hampson, valamint Martin Haselböck és az Orchester Wiener Akademie koncertjén számos ritkaság mellett Liszt egyik utolsó munkáját Die Vätergruft is előadja a zenekar. Ugyanezen terem falai között ad koncertet a Keller András vezette Concerto Budapest: a Rapszódia egy igazi crossover, keveredik benne a klasszikus, a világi, a komoly- és a könnyű zene.

Cory Henry (fotó: Liszt Ünnep)

A fesztivál fellépőinek sorához a világhírű New York-i zenész, Cory Henry is csatlakozik. Az ifjú csodagyerek Liszthez hasonlóan páratlan zenei tehetség, több hangszeren játszik, énekes, dalszerző és producer is egyben.  Legújabb albuma, a Best Of Me szeptember hónapban debütált, itthon október 21-én a Müpában hallhatja először a magyar közönség. „A zene nyelve univerzális, mindenki megértheti. Nagyszerű dolog látni, hogy emberek összegyűlnek a világ legkülönbözőbb pontjairól, és társadalmi háttértől, világszemlélettől függetlenül együtt tapasztalják meg a zene erejét. Best of Me című új albumom eddigi művészi utam esszenciája, olyan dalok gyűjteménye, melyeket zenei példaképeim írtak és inspiráltak. Remélem, hogy másokat is inspirálnak majd a saját útjukon.” – fogalmazta meg a gondolatait az amerikai sztárzenész a zene és az emberek kapcsolatáról. 

A könnyűzene vizeire evezve, a Budapesti Showcase Hub, vagyis a BUSH jóvoltából idén is megtelnek a budapesti klubok a legizgalmasabb kelet-európai előadókkal. A Liszt Ünnepre látogat a híres amerikai költőnő, énekes és dalszerző Patti Smith is, aki a Müpában ad koncertet. Sikeres női zeneszerzőkkel hazánk is büszkélkedhetett, az Akvárium Klub színpadán három, fiatal művész – Дeva, (Deva – Takács Dorina), Saya Noé (Kőrös Mimi) és a Svédországban élő előadóművész-dalszerző, Bozóky Felícia Lili –  tehetsége az I Am Soyuz címet viselő közös projektben egyesül. A Müpa Zeneműpályázatának díjazott elektroakusztikus kompozícióinak alkotói éjszakai koncertet adnak: a stílus képviselői természeti hangokból, improvizációból vagy grafikus felületek zenei transzformációjából, és a térbeliség illúzióját a hangtömegek mozgatásával megteremtő munkákból dolgoznak. Október 22-én a legendás brazil énekes és dalszerző, Gilberto Gil lép fel, akinek munkásságát Torquato Neto, elismert brazil költő az alábbi gondolattal jellemezte: „sokféleképpen lehet énekelni és játszani a brazil zenét, Gilberto Gil képviseli az összeset”.

Budapest Showcase Hub (Forrás: Liszt Ünnep Kulturális Nemzetközi Fesztivál )

A szervezők a sokszínű zenei műsor mellett számos kulturális és irodalmi programmal is készülnek. Az Akvárium Klubban az 5. Magyar Klipszemlén szélesvásznon szemlézik a legújabb hazai klipeket. A Várkert Bazárban október 14. és 17. között a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron a legújabb magyar szerzői alkotások mellett, kiemelkedő külföldi alkotók munkái is felsorakoznak, mint például az Unortodox című, nagy sikerrel megfilmesített könyv írója, Deborah Feldman. Legkedvencebb verseinket a Magashegyi Underground együttese szólaltatja meg, míg a Csík Zenekar a Belefér egy pici szívbe című Grecsó Krisztián-kötet gyerekverseit zenésíti meg. Említésre méltó továbbá Harag Anita, az elmúlt évek talán leglátványosabb és legsikeresebb pályakezdő írója. Első novelláskötetét, az Évszakokhoz képest hűvösebb címűt a Magvető Kiadó adta ki, a szerzőt Petri György- és Margó-díjjal, valamint Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjjal is elismertek.

A zene és az irodalom mellett, táncművészeti produkciók is szerepelnek a Liszt Ünnep programjában. A híres, sok által ismert Carmen történetet a Compañía Antonia Gades táncosai elevenítik meg a színpadon, míg a mezőségi tánchagyományokat és népművészetet a Duna Művészetegyüttes Szépséges Mezőségi produkciója mutatja be. Az október 23-i hétvégére a Hosszúlépés. Járunk? egy Liszt-kiadással készül a Svábhegyi Csillagvizsgálóba, a Konkoly-Thege Miklós Csillagászati Intézet munkatársai kalauzolják majd végig az érdeklődőket az éjszakai égbolton. Felfedezhetjük például a Merkúr kráterét vagy a kisbolygóövezet 3910-es számú objektumát: mindkettő híres zeneszerzőnk, Liszt Ferenc után kapta nevét. Ugyanezen a hétvégen a Cinemira KIDS a kisgyermekes családokat várja egy kétnapos filmünnepre, ahol több mint 80 ország több száz gyerekfilmjét vetítik. A mozizás mellett a családok legkisebb és legnagyobb tagjai interaktív filmes, animációs, casting és kaszkadőr workshopokon próbálhatjuk ki magukat. Október 18-án négynapos, nagyszabású szakmai konferencia veszi kezdetét Újabb adalékok Liszt Világához címmel, amely egyszerre tekint vissza a magyar zenetörténet múlt századaiba és számol be Liszt-kutatás legfrissebb zenetudományi eredményeiről. A Liszt és Szakralitás pedig Bolya Mátyás zenész, zeneszerző koncepciója, amely azt időszakot dolgozza fel, amikor maga Liszt Ferenc a tőle eltérő zenei műfajokkal és stílusokkal kísérletezett, például egyházi énekek, vallási művek, improvizált tételek, orgonaművekek és népdalok fúziójával.

Az október 24-ig tartó első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál programjáról az esemény hivatalos weboldalán találhatók további információk.

Kiemelt fotó: Jelenet a Carmen című táncelőadásból (Fotó: Compañía Antonio Gades)