Tegnap az Örkény István Színház is megtartotta évadnyitó társulati ülését, bár a munka már augusztus eleje óta tart a teátrum falai között, hiszen javában zajlanak az idei első bemutatók próbái. Az évad első előadására október 1-jén kerül sor, de korábban is találkozhatunk a színészekkel, hiszen az Örkény részt vesz a Terézvárosi Fesztiválon, és szeptember 4-én újra lesz Örkény Kert is.

A színház 2021/22-es évadában továbbra is a fiatal alkotók jelenléte, az új színpadi hangok iránti érdeklődés lesz a domináns. Ezt bizonyítja a kilenc tervezett bemutató is. Október elsején Bodó Viktor legújabb magyarországi rendezése kezdi meg a premierek sorát: a 33 álom munkacímű produkció a nagyszínpadon debütál majd. Ezzel párhuzamosan készül a Stúdióban Kovács D. Dániel vezetésével Esterházy Péter 33 változat Hayd koponyájára című drámája, mindkét előadás a Budapesti Őszi Fesztivál keretében a Budapest Brand támogatásával valósul meg.

Október 29-én Tarnóczi Jakab rendezésében lesz látható a Winterreise című darab, amelyben Schubert dalciklusát Borsi-Balogh Máté kelti életre. Eközben a nagyszínpadon Mácsai Pál Brechtől próbálja majd A szecsuáni jólélek című drámát, amelyet november 26-tól láthat majd a közönség. A következő bemutató Szabó Magda önéletrajzi ihletésű műve, Az ajtó lesz, amely Gáspár Ildikó értelmezésében kerül március 25-én a nézők elé. Ugyanezen a napon debütál az Örkény Stúdióban Ingmar Bergman Jelenetek a bábuk életéből című 1980-as kultfilmjének színpadi változata, amelyet Ördög Tamás rendez.

Május 13-én szintén a Stúdióban debütál Schwechtje Mihály Szex. Újra. El. című rendezése, amely a Szexuális Újraelosztás Elméletét vizsgálja majd közelebbről. Takács Nóra Diána önálló zenés estje június 3-tól lesz látható, míg a bemutatók sorát A nemzet özvegye című produkció zárja, amely június 16-án debütál Kelemen Kristóf rendezésében.

Ebben az évadban megújul az ÖrkényKÖZtér, így az Asbóth utcai stúdióhelység csak az évad második felétől fogad közönséget. A cél azonban nem változik, az új tér pedig arra szolgál majd, hogy kialakításával, felszereltségével kényelmes és inspiráló otthont adjon színházpedagógiai programoknak, beszélgetéseknek, workshopoknak, közösségi alkotófolyamatoknak. Az Örkény Steamről sem kell lemondaniuk a nézőknek, az online műsorról később ad tájékoztatást a színház.

Kiemelt kép: Az Örkény színház társulata (Fotó: Horváth Judit)