A Független Színház Magyarország Ruždija Sejdovič és Jovan Nikolič Kosovo mon Amour című színdarabját gondolta újra egy hatrészes videó formájában.

Hogyan hat egy társadalomra a gyűlöletkeltés? Miként állhatunk ki az identitásunkért és az értékeinkért? Többek között ezeket a kérdéseket is feszegeti Sejdovič és Nikolič alkotása. A Független Színház Magyarország a nemzetközi színházi világnap alkalmából idén felolvasószínházi keretek között mutatta volna be a Kosovo mon amour című darabot. Ám a jelenlegi helyzethez igazodva egy merőben új formában és stílusban, videósorozatban, telefonnal felvett részleteken keresztül prezentálják a nézőknek.

Az online platformon a bemutató estéjén több embert értek el, mint egy színházteremben.„A színházban 50-60 ember látta volna a felolvasó színházi előadást, az online video első része viszont már a bemutató napján 200 emberhez elért.” – mondta el Balogh Rodrigó a színdarab rendezője, a Független Színház Magyarország művészeti vezetője – A színházak jelentős kihívás előtt állnak, ami egyaránt vezethet a csőd és a megújulás irányába. Mi próbálunk az utóbbi úton elindulni, a digitális átallás miatt eddig nem ismert közösségekhez juthatunk el.”

A Goethe Intézet Budapest és a Summa Artium Kultúratámogató Magánalap támogatásával megvalósuló munka tovább folyik, hétről hétre zajlanak a forgatások a színészek háza táján és az utómunkák otthoni stúdiókban. Az első részt 2020. március 27-én tették közzé, a megtekintések száma több mint 700 és napról napra növekszik. A karanténprodukció a háborús trash műfajában készült. A produkció második részének bemutatója: 2020. április 3., 21:00 óra.

Kiemelt kép: Kosovo mon Amour (fotó: Független Színház Magyarország)