Július 30-ig lehet jelentkezni az Együtt az Autistákért Alapítvány (EAA) tehetséggondozó programjára, amellyel kiemelkedő képességű, autizmus-spektrumzavarral élő fiataloknak kívánnak segítséget nyújtani tehetségük kiteljesítésében.

Az alapítvány áprilisban hívta életre a tehetséggondozó programot, ahova olyan autizmus-spektrumzavarral élő, 6-30 éves korú gyermekek, fiatalok jelentkezését várják, akik valamilyen kiemelkedő képességgel, tehetséggel rendelkeznek a zene, a képzőművészet, egyéb művészeti ágak (mozgókép, fotó stb.), a sport, a tudomány, a kutatás/fejlesztés/innováció vagy a számítástechnika területén. A program 10 millió forintos tőkealapját főtámogatóként a MOL-csoport biztosította, a McDonald’s 3 millió forinttal támogatta a kezdeményezést, az autizmus hónapjához kapcsolódó áprilisi kampánynak köszönhetően pedig a Bamba Marha Burgerrel közösen 1,68 millió forintot gyűjtött össze az Alapítvány, illetve a WOLT felületén és a kampányhoz csatlakozó éttermeken keresztül 850 db kitűzőt adtak el 841 ezer forint értékben. Az #éniskékvagyok kampány részeként továbbá a szervezet Labrosse Dániel kortárs képzőművésszel és a Dorko csapatával együtt álmodta meg a #KékSzív T-Shirt Pop-Up kollekciót, amelynek eladásából – valamint a magyar ruhamárka cipőújdonságának, a DRK Ultralight modell kék színű változatának értékesítéséből – közel 400 ezer forint folyt be. A jelenlegi összeg növeléséhez augusztus végéig további adományozók is hozzájárulhatnak.

A pályázatok benyújtására 2021. július 30-ig van lehetőség. A sikeres pályázók az alapítvány által nyújtott anyagi támogatást többek között eszközbeszerzésre, képzés költségeinek fedezésére, szoftver, hardver és applikáció vásárlásra, mentori és terápiás költségek fedezésére, továbbá egyéb költségek elszámolására fordíthatják. Az igényelhető támogatás mértéke 100 000 Ft-tól 1 000 000 Ft-ig terjedhet, önerő igazolása nem szükséges az induláshoz. A pénzügyi támogatáson túl a pályázat célja, hogy a gyerekeket és fiatalokat olyan szervezetekkel és személyekkel kösse össze, akik segíthetik a fejlődésüket. A szervezők szeretnék, ha a segítségükkel hosszú távon, a gyakorlatban is tudnák hasznosítani tudásukat és képességeiket.

„Az ’AUTTALENT 2021 – Együtt a tehetségekért’ program elsődleges célja a tehetséggondozás, ugyanakkor nagyon fontosnak tartjuk, hogy ezáltal is széles körben megismerjék az autizmus-spektrumállapotot, illetve elősegítsük a befogadást és az elfogadást. Bízunk benne, hogy a program nem csupán sikerélményt jelent majd a résztvevő fiataloknak, hanem segítheti az integrációjukat, és hozzájárulhat ahhoz is, hogy az akadályokat legyőzve élni tudjanak kivételes adottságaikkal” – mondta el Szijjártó-Nagy Szilvia, az Együtt az Autistákért Alapítvány elnöke.

A pályázatra a www.egyuttazautistakert.hu oldalon megtalálható pályázati adatlap kitöltésével lehet jelentkezni, amelyet postai vagy elektronikus úton is el lehet küldeni. A pályázattal kapcsolatos minden további információ megtalálható az Alapítvány weboldalán.

Kiemelt kép: Az Auttalent 2021 program logója (forrás: Együtt az Autistákért Alapítvány)