Tavaly a költészet napján vette kezdetét a VerShaker nevet viselő irodalmi projekt, melynek célja, hogy új formában élesszen újra már-már feledésbe merült diskurzust a lírai költészetről. A kezdeményezés keretén belül minden második héten egy újabb videó kerül fel a VerShaker YouTube csatornájára, melyben ismert színészek szavalják el kedvenc verseiket, melyek kapcsán Zoltán Áron Junior Príma-díjas színművész beszélget velük. A meghívott vendéget itt a költészetről beszélhetnek, amiről egy színész bár sokat gondolkodik, mégis ritkán van módja, hogy gondolatait is megossza róla. A szigorú, iskolai tananyagból ismert művészettörténeti és életrajzközpontú megközelítés helyett a VerShaker diskurzusa lehetőséget kínál a líra tágabb értelmezésére, illetve az irodalom élményszerűségét erősíti.

Az egész abból a hipotézisből indult, hogy a versek funkciója valahol az emberek közti kommunikáció segítése, az összetettebb személyes érzelmek kifejezhetővé tételével. Ez benne a kulcsszó, hiszen amiket a YouTube csatornán – és most már a Facebookon és Instagramon is – csinálunk, azok elsősorban az érzelmeket mozgatják meg, miközben ismeretterjesztő jellegűek is.” – mondta nekünk Zoltán Áron tavaly, a VerShaker indulása után.

A fiatal színész első vendége Wunderlich József volt, akit olyan nevek követtek, mint Hajduk Károly, Mészáros Blanka vagy Földes Eszter. A márciusban induló tavaszi sorozatban négy színművész foglal helyet a VerShaker stúdiójában, hogy kedvenc verséről elmélkedjen. Az első epizód 13-án került fel a YouTube csatornára, melyben Király Dániel, a K2 társulat tagja Peer Krisztián Kaland című versét adta elő. A folytatásban Fesztbaum Béla lesz majd Zoltán Áron vendége, aki Kosztolányi Dezső Boldog szomorú dalával készült az alkalomra, de találkozhatunk majd Ónodi Eszterrel is, akitől Carol Ann Duffy Kirké című versét hallhatjuk majd. A szezont Gyabronka József zárja majd József Attila egyik klasszikusával, a Thomas Mann üdvözlésével.

Kiemelt kép: Fesztbaum Béla, Ónodi Eszter és Gyabronka József, a VerShaker tavaszi sorozatának vendégei (Fotó: VerShaker)