Elindult a szavazás a Kaszás Attila-díjra: idén Nagy Cilire (Weöres Sándor Színház), Csankó Zoltánra (Győri Nemzeti Színház), Fehér Lászlóra (Forte Társulat) és Fila Balázsra (József Attila Színház) lehet voksolni. A szavazatok november 30-án éjfélig adhatóak le.

A Kaszás Attila-díjat Pokorni Zoltán, a XII. kerület (Hegyvidék) polgármestere, és a Mozaik Művészegyesület elnökeként Szűcs Gábor alapította 2008-ban a Magyar Kultúra Napja alkalmából. Az alapítók a díjjal a magyar ajkú színművészek méltó szakmai és emberi elismerésén túl, Kaszás Attila szellemi hagyatékának ápolását tűzték ki célul, hiszen a fiatalon elhunyt színész mindig komoly szerepet vállalt azon társulatok igazi közösséggé formálásában, ahol dolgozott. Az elismerést a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. gondozza a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával, a szakmai szavazatokat pedig a Magyar Teátrumi Társaság gyűjti össze. Idén rekordszámú, mintegy 40 társulat jelölt színészt a díjra, amely jelentős anyagi megbecsüléssel is jár, hiszen 2020-ban az Emberi Erőforrások Minisztériuma az elismeréssel járó összeget bruttó 400-ról 800 ezer forintra emelte, és pénzjutalomban részesíti a díjazottat a Raiffeisen Bank is. A jelöltekkel továbbá interjúkat készít a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, és sugározza azt felületein.

A szavazás két fordulóból áll: első alkalommal a színházi társulatok maguk választottak ki egy színművészt a soraikból, majd a második szakaszban az immáron szűkített listán lévő jelöltekre a közönség voksolhat az online felületen keresztül. Az idei évben, minden korábbi jelentkezési számot meghaladva, összesen 41 társulat jelölte egy-egy tagját a díjra. A közönségszavazásos körre az négy színész került be, akiket a jelöltek maguk közül választottak ki. Az idei esélyesek között Nagy Cili (Weöres Sándor Színház), Csankó Zoltán (Győri Nemzeti Színház), Fehér László (Forte Társulat) és Fila Balázs (József Attila Színház) szerepel.

A díjat elsőként Szarvas József (Nemzeti Színház) kapta meg, őt Nemes Levente (Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház), Mátray László (Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház), Mucsi Zoltán (Bárka Színház), Bányai Kelemen Barna (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház), Borovics Tamás (Szegedi Nemzeti Színház), Nagy Alfréd (Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház), Mészáros Tibor (Csokonai Nemzeti Színház), Schneider Zoltán (Radnóti Színház), Krisztik Csaba (Vörösmarty Színház), Nagy Csongor Zsolt (Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat), Orosz Ákos (Vígszínház), Földes Tamás (Budapesti Operettszínház), Rusznák András (Radnóti Miklós Színház) és Harsányi Attila (Miskolci Nemzeti Színház) követte (zárójelben a jelölő színház, társulat olvasható).

A Kaszás Attila-díj jelöltjeire a www.kaszasattiladij.hu weboldalon lehet szavazni. A díj átadásának pontos időpontjáról és helyszínéről a szervezők a későbbiekben nyújtanak széleskörű tájékoztatást.