Elindult a szavazás a Kaszás Attila-díjra: idén Balla Eszterre (6SZÍN), Tóth Ildikóra (Radnóti Színház) és Ecsedi Erzsébetre (celldömölki Soltis Lajos Színház) lehet voksolni. A szavazatok augusztus 23-án éjfélig adhatóak le.

A Kaszás Attila-díj a magyar nyelven játszó színművészek szakmai és emberi elismerésén túl, Kaszás Attila színművész szellemi hagyatékának ápolását is szolgálja, hiszen a fiatalon elhunyt színész mindig komoly szerepet vállalt társulatai közösséggé formálásában. A Hegyvidéki Önkormányzat és a Mozaik Művészegyesület által 2008-ban alapított Kaszás Attila-díj összmagyarságban gondolkodik, nyitva áll minden magyar nyelven játszó színművész, illetve színtársulat számára, öt alkalommal külhoni színművész vehette át az elismerést. A díj az eszmei értéken túl anyagi megbecsüléssel is jár, a Kulturális és Innovációs Minisztérium és az elismerést támogató Raiffeisen Bank jóvoltából. A Kaszás Attila-díj: a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Hegyvidéki Önkormányzat, a Magyar Teátrumi Társaság, a Mozaik Művészegyesület, a MASZK Színészegyesület, a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ) és a Raiffeisen Bank összefogásával valósul meg. 

A szavazás két fordulóból áll: első alkalommal a színházi társulatok maguk választottak ki egy színművészt a soraikból, majd a második szakaszban az immáron szűkített listán lévő jelöltekre a közönség voksolhat az online felületen keresztül. Idén összesen 33 társulat jelölte egy-egy tagját a Kaszás Attila-díjra, majd a jelöltek maguk közül választották ki titkos szavazáson azt a három színművészt, akik továbbjutottak a közönségszavazásra. Idén Balla Eszterre a 6SZÍN társulatból, Ecsedi Erzsébetre, a celldömölki Soltis Lajos Színház jelöltjére, valamint Tóth Ildikóra, a Radnóti Színház tagjára adhatja le szavazatát a nagyközönség. 

A díjat elsőként Szarvas József (Nemzeti Színház) kapta meg, őt Nemes Levente (Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház), Mátray László (Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház), Mucsi Zoltán (Bárka Színház), Bányai Kelemen Barna (Marosvásárhelyi Nemzeti Színház), Borovics Tamás (Szegedi Nemzeti Színház), Nagy Alfréd (Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház), Mészáros Tibor (Csokonai Nemzeti Színház), Schneider Zoltán (Radnóti Színház), Krisztik Csaba (Vörösmarty Színház), Nagy Csongor Zsolt (Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat), Orosz Ákos (Vígszínház), Földes Tamás (Budapesti Operettszínház), Rusznák András (Radnóti Miklós Színház), Harsányi Attila (Miskolci Nemzeti Színház) és Csankó Zoltán (Győri Nemzeti Színház) követte (zárójelben a jelölő színház, társulat olvasható).

A jelöltekre augusztus 23-án éjfélig szavazhat a közönség a Kaszás Attila-díj oldalán. Az elismerést augusztus 30-án, a 2024. évi Országos Színházi Évadnyitó keretén belül adják át a Szegedi Nemzeti Színházban.

Kiemelt kép: Tóth Ildikó, Ecsedi Erzsébet, Balla Eszter (Fotó: Petőfi Kulturális Ügynökség)