Február 17-én új premiert tart a Rózsavölgyi Szalon: ekkor lesz először látható David Eldrige Kezdet című kétszereplős darabja. Az olvasópróbát január 10-én tartották, a szereplőket Danis Lídia és Schmied Zoltán alakítja majd.

Bizonyára mindannyian tudjuk, milyen az, amikor azt hisszük, itt a világ vége. Ennek kiváltó oka lehet költözés, egy hirtelen jött szakítás, munka megszűnése, egy szerettünk elvesztése – az az egy viszont közös, hogy a vég minden esetben valami új kezdete is egyben. Hiszen minden történetnek van egy eleje. És ebben a darabban pontosan ez a kezdet a lényeg, ahogyan egy férfi, Danny és egy nő, Laura megismerik egymást, miután már összeismerkedtek. Egy lakásavató buli után kora reggel ők ketten maradnak a „romokon”. Körülöttük mindenhol rendetlenség. Saját magukban is rendet kellene tenni a közös takarítás során. Danny elvált, az anyjával él együtt, kislányát nem látogathatja. Önbecsülése alacsony. Laura kemény karrierista, legalábbis elsőre annak tűnik. Szigora csak a magányát fedi. Mindketten odaadják magukat reményeiknek és bánatuknak, bizonytalanságuknak és tökéletlenségüknek. Szépen lassan engedik, hogy „régi énjük” leváljon róluk. David Eldrige szívvel és humorral írt darabja képes elhitetni velünk: a dolgok tényleg jobbak lesznek.

Az angol kortárs szerző fanyar és megható darabját 2017-ben mutatták be óriási sikerrel a londoni Royal National Theatre-ben, Justin Mitchell és Sam Troughton szereplésével. A Rózsavölgyi Szalonban (a magyarországi bemutatót Dicső Dániel rendezi) Danis Lídia és Schmied Zoltán alakítja a két szeretni való figurát. Utóbbi először lép színpadra a Szalonban, Danis viszont – akinek ez az előadás az ötödik főszerepe lesz az évadban – visszatérő művésznek számít: pontosan 10 éve, az Ábel és Eszterben (rendező: Léner András) már láthatta őt a közönség. Ahogyan a Kezdet szerzője, David Eldrige neve is ismerősen csenghet a színházrajongóknak: ő adaptálta ugyanis színpadra Thomas Vinterberg Születésnap című dán Dogma-filmjét, amelyet a hazai színházak Születésnap és Ünnep címmel is játszanak – szintén nagy sikerrel.

Kiemelt kép: Danis Lídia és Schmied Zoltán a Kezdet olvasópróbáján (Fotó: Kallus György)