Június 16-ig lehet jelentkezni a Rost Andrea Operaakadémiára, amely ebben az évben augusztus 19-én kétnapos zenei próbával kezdődik. A kurzusra elsősorban egyetemi operatanszakos növendékeket és egyetemi szintű énekdiplomával rendelkező fiatal énekművészeket várnak, de jelentkezhetnek szakmai végzettséggel, operaházi tapasztalattal nem rendelkezők is.

Az egyfordulós meghallgatást június 20-án és 21-én tartják, ahol Wolfgang Amadeus Mozart A varázsfuvola című operájának tíz szerepére (Sarastro, Tamino-herceg, Az Éj királynője, Pamina, Első dáma, Második dáma, Harmadik dáma, Papagena, Papageno, Monostatos) két-két énekest választanak ki, így két szereposztásban láthatja majd a közönség Mozart remekművét.

A Operaakadémia programja az Eötvös10-ben augusztus 19-én kétnapos zenei próbával kezdődik, ezt követően a fiatal művészek idén A varázsfuvola című operán dolgozhatnak napi kétszer, háromórás próbák keretében. A kurzus végén nyilvános előadásokon mutatják be a félig szcenírozott előadást Rost Andrea rendezésében. Az intenzív, kéthetes zenei műhelymunkán túl a pályakezdő operaénekesek komplex szakmai programban részesülnek. A napi órarendbe beépülnek a művészeti pályához kapcsolódó workshopok is. A zenei próbákon korrepetitorok segítik a felkészülését, a helyes kiejtésben nyelvi konzulens lesz az énekesek segítségére.

A színpadi próbák és az előadások sminkben és kosztümökben valósulnak meg, az alkotómunkához csatlakoznak a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) színpadi kosztümtervező hallgatói.

A kurzus önköltséges és életkorhoz kötött, nőknél a harmincadik, férfiak esetében harmincötödik életév a határ.

Kiemelt kép: Rost Andrea (Fotó: Emmer László)