A Metropolitan Opera Live in HD-sorozat 2022-es előadásaira is megnyitotta a jegyvásárlást az Uránia.

A Metropolitan Opera a The Met: Live in HD sorozatnak köszönhetően vált a világ legnagyobb alternatívtartalom-közvetítőjévé. Több mint 70 ország több mint 2200 mozijában vetítik az előadásaikat, így a világszerte elért nézők számát tekintve is egyedülálló a művészeti intézmény. Amikor 2006-ban elkezdődtek az élő közvetítések, még kizárólag a Met kísérletezett azzal, hogy alternatív tartalmat juttasson el a mozikba. A program azóta évről évre bővül, ez idáig több mint 24 millióan váltottak jegyet a Met élőben közvetített előadásaira. A közvetítéseket maguk a Met sztárjai vezetik: a szünetekben ők interjúvolják meg az előadás szereplőit, készítőit, ők kísérik körbe a nézőket a színfalak mögött.

A MET LIVE IN HD 2021/22-es évadában novembertől két kortárs opera mellett olasz, francia, orosz és osztrák klasszikusokat is láthatnak a nézők. A kortárs darabok sorát erősíti többek között az ausztrál Brett Dean 2017-es, remek Hamlet-feldolgozása Allan Claytonnal a címszerepben, valamint az amerikai Matthew Aucoin 21. századi Eurüdiké-adaptációja Erin Morley címszereplésével. Az olasz opera szerelmeseinek is bőven kedvez az idei repertoár: Verdi Rigolettója a ’20-as évek art deco világában elevenedik meg (rendező: Bartlett Sher), a Don Carlost pedig a Met-ben még soha nem játszott eredeti, ötfelvonásos változatban láthatjuk, Matthew Polenzanival. Szintén új rendezést kapott Donizetti Lammermoori Luciája is a fiatal ausztrál színész-rendezőnek, Simon Stone-nak köszönhetően. Puccini Turandotjának Anna Netrebko címszerepe ad különös vonzerőt, Richard Strauss Ariadné Naxosban című bécsi operáját pedig a világ egyik legjobb Ariadnéja, a norvég Lise Davidson énekli, olyan sztárok kíséretében, mint Brenda Rae és Isabel Leonard. 

A Met hagyományaihoz híven a karácsonyi, újévi ünnepi időszak alatt ismét lesz családi operaelőadás is: idén nemcsak A varázsfuvola jól ismert feldolgozása kerül a mozivászonra, hanem Massenet Hamupipőkéje is, amelynek 90 perces rövidített változatát Isabel Leonarddal az új év első napján közvetítjük.

Az előadások időpontja, valamint részletesebb ismertetője az Uránia Nemzeti Filmszínház oldalán érhető el.

Kiemelt kép: Jelenet a Lammermoori Lucia című előadásból (Fotó: Metropolitan Opera/Uránia)