Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Színház közös sajtótájékoztatón jelentette be decemberben a Déryné Program tervét, amelynek elsődleges célja a minőségi színházi kultúra eljuttatása a kistelepülésekre, illetve azokra a területekre, ahol a kultúrához való hozzáférés lehetősége korlátozott. A tegnap a Bajor Gizi Parkban tartott sajtóeseménnyel egy időben végre el is indult az összesen négy modult magába foglaló kezdeményezés.

Az első alprogram a Barangoló nevet kapta, és a kifejezetten hiánypótló, 14-16 éves korosztály számára szóló ifjúsági előadások létrehozását tűzte ki célul, melyhez pályakezdő, fiatal csoportoknak és kőszínházi struktúrán kívüli művészi társulatoknak nyújt majd anyagi és szakmai támogatást. Az Országjárás nevű modul keretében a neves szakemberekből álló kuratórium olyan 50 előadásos listát hoz létre, amelyek közül a befogadó intézmények választhatnak. Ehhez várják az alkotói oldal, illetve a játszóhelyek jelentkezését is.

A Nyári vándorszínház elnevezésű alprogram a szabadtéri színpadokra szánt előadások és ideiglenesen kialakított játszóhelyekre adaptálható produkciók utaztatására jött létre. Az első évben a Pajtaszínházi Programban résztvevő településekre érkezhetnek a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kar két színművész osztályának előadásai. A negyedik – Társulat – modul keretében a Déryné Program vezetői egy olyan kis létszámú önálló társulat létrehozását tűzte ki célul, amely évente 3-5 bemutatót tartana, és elsősorban klasszikus, főként magyar szerzők műveit dolgozná fel.

Fekete Péter, Vidnyánszky Attila és Kiss Domonkos Márk (Fotó: Zsigmond László)

A programra való jelentkezés már elkezdődött, a hivatalos online felületen keresztül várják mind a társulatok, mind pedig a befogadó játszóhelyek regisztrációját. A modulonként változó elbírálást minden esetben egy előre megválasztott kuratórium végzi.

A sajtótájékoztatón részt vett Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Vidnyánszky Attila, a Déryné Program stratégiai intézményének, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, Kis Domonkos Márk, a Déryné Művészeti Nonprofit Kft. igazgatója, Szedlacsek Emília, az NMI szakmai vezetője, Márta István, a Magyar Fesztivál Szövetség elnöke, Csengei Ágota, a kulturális központok országos szövetsége elnökségének tagja és Nagy Gábor, a Magyar Teátrumi Társaság Független Színházak Tagozatának vezetője, a Soltis Lajos Színház igazgatója.

A Déryné Program sajtótájékoztatója (fotó: Zsigmond László)

Kiemelt kép: Vass Judit és Berettyán Sándor a Déryné Program sajtótájékoztatóján (Fotó: Zsigmond László)