Január 15-én vette kezdetét a craiovai Marin Sorescu Nemzeti Színház HEKTOMERON – A remény egyetemes üzenete című projektje, amely Boccaccio Dekameronjának nemzetközi alkotókkal való feldolgozását tűzte ki célul.

Románia egyik legnagyobb színháza, amely több, mint 170 éves múltra tekint vissza, a projekt során a könyv 100 novellája mellé 100 különböző ország rendezőjét kérte fel, hogy a teátrum művészeinek közreműködésével készítsék el ezekből saját értelmezésüket. A rövid történetek ugyan 1348-ban, a világot akkor sújtó pestisjárvány, a fekete halál időszakában játszódnak, ma is aktuálisak, hiszen az elszigeteltség, a félelem és a halál a koronavírus-járvány miatt ma is jelen van mindennapjainkban. Az első tíz részt a színház Amza Pellea csarnokából élőben közvetítik a projekt számára létrehozott weboldalon keresztül, alkotóik Olaszország, Ukrajna, Botswana, Magyarország, Brazília, Spanyolország, Albánia, Ruanda, Horvátország és az Amerikai Egyesült Államok legelismertebb rendezői közül kerültek ki.

Magyarországot Szabó K. István képviseli, aki 2000-ben szerzett diplomát a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rendező szakán. Ezt követően a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház főrendezője, művészeti vezetője lett, 2004-től pedig igazgatója. 2007-től két évig az ACRA független színházat vezette Bukarestben, innen a Piatra Neamţ-i Ifjúsági Színházhoz szerződött főrendezőként. 2011-től a nagyváradi Szigligeti Színház főrendezője, művészeti igazgatója, egészen 2015-ig, amikortól is szabadúszóként folytatta pályáját. Az elmúlt években romániai, szerbiai, németországi és amerikai színházakban is dolgozott, Magyarországon pedig olyan teátrumokban találkozhatunk rendezéseivel, mint a debreceni Csokonai Színház, vagy a székesfehérvári Vörösmarty Színház. Az idei évadban a Nemzeti Színházban Márai Sándor A kassai polgárok című művét, illetve a TRIP-en Jon Fosse-tól az Én vagyok a szél című színművet állította színpadra.

Bakos-Kiss Gábor videóüzenetében (Fotó: HEKTOMERON)

A HEKTOMERON projekten belüli munkája január 18-a óta érhető el a kezdeményezés weboldalán. A 12 perces performanszban közreműködik a craiovai Marin Sorescu Nemzeti Színház társulatának színművésze, Adrian Andone. Az epizódok román nyelven, angol felirattal érhetők el, egyetlen kivételtől eltekintve: Radu Afrim rendezéséhez egy másik teátrum színművészét kérte fel. A rendezők továbbá megszólíthatták országuk több alkotóját is, hogy rövid videóüzenetekben fogalmazzák meg, milyen tapasztalataik vannak a pandémiás időszakról. Magyarországról Kiss Borcsa, látványtervező, Bakos-Kiss Gábor, a Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas színművésze és Zalán Tibor, dramaturg gondolataival találkozhatunk a honlapon.

A HEKROMERON produkciói egyedi, személyes perspektívából dolgozzák fel a történeteket, ám a rövid etűdök mégis összefüggő, közös képet alkotnak, mivel mind egyetlen dolgot hangsúlyoznak: az ember bármilyen fokú rugalmasságra képes, ha nehéz időkkel kell szembenéznie. A sorozat utolsó történetét április 24-én tekinthetik meg a nézők.

Kiemelt kép: Szabó K. István instruálja a művészeket A kassai polgárok fotóspróbája után (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)